Bananowe nuggetsy

Tym razem coś zupełnie innego. Czas na łakocie prosto z południowo-wschodniej Azji. Typowy khmerski street food, czyli pyszne, chrupiące przekąski rodem z Kambodży. Przepis zainspirowany książką “Chamski Ryż” Moniki Mądrej-Pawlak i Jana Pawlaka. 
Bananowe nuggetsy to wyjątkowe pyszności. Naprawdę nie można ich nie lubić! Jeśli uwielbiasz banany, to zakochasz się w nich na zabój. Jeśli nie jesteś ich fanem, też Ci posmakują, bo smak banana wcale nie jest oczywisty. Dwukrotnie smażone w głębokim tłuszczu, spłaszczone deską banany, oblepione pysznym kokosowo-sezamowym chrupiącym ciastem… Jedz i nie licz kalorii, nie tym razem! Bananowe przekąski są po prostu zbyt dobre, by się tym przejmować. Koniecznie trzeba je jeść na gorąco i koniecznie do ostatniego. Zresztą… spróbujcie je zrobić i sami zobaczycie!

CZAS PRZYGOTOWANIA – ok. 60 minut
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: średni
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ:

CIASTO:

  • banany – 5/6 sztuk
  • mąka ryżowa – 100 g
  • cukier puder – 20 g
  • białko jaja – 2 sztuki
  • mleczko kokosowe – 300 ml
  • woda – 70 ml
  • czarny sezam – 2 łyżki
  • szczypta soli himalajskiej
  • olej roślinny do smażenia

SOS ORZECHOWY:

  • masło orzechowe – 100 g
  • cukier kokosowy (palmowy) – 40 g
  • sok z 1 limonki
  • chili w płatkach – pół łyżeczki
  • szczypta soli himalajskiej
  • lodowata woda – 100 ml

Przygotowanie krok po kroku

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na gładką masę i odstaw na minimum 30 minut, żeby ,,odpoczęła”.
  2. Przygotuj sos orzechowy. To bardzo proste! Wymieszaj wszystkie składniki sosu, czyli masło orzechowe, cukier kokosowy, sok z limonki, płatki chili i sól. Dodaj tyle lodowatej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu, mniej więcej taką, jak gęsta śmietana. Sos nie może być zbyt rzadki, wówczas podczas moczenia nuggetsów będzie z nich spływał.
  3. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej (temperatura około 175-180 stopni C). 
  4. Banany przekrój na pół. Następnie wkładaj pojedynczo pomiędzy złożony papier do pieczenia i ostrożnie spłaszcz każdego banana deską, na grubość około 7-10 mm.
  5. Spłaszczone banany obtocz w cieście i ostrożnie zanurz w rozgrzanym oleju. Smaż z obydwu stron na złotobrązowy kolor, po czym obtocz w cieście raz jeszcze i ponownie usmaż. Po wyjęciu z oleju odsącz bananowe nuggetsy na papierowym ręczniku.

NASZE WSKAZÓWKI

  • Zamiast papieru do pieczenia możecie użyć np. folii aluminiowej. 
  • W przepisie wykorzystany został ksylitol puder, ponieważ to o wiele zdrowsza alternatywa cukru, która dostarcza o 40% mniej kalorii. Możecie przeczytać o nim na naszym blogu tutaj.
  • Do smażenia bananowych nuggetsów idealnie nadał się wysokooleinowy olej słonecznikowy do gotowania i smażenia, który jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie wydziela żadnych szkodliwych dla zdrowia związków. 
  • Sos orzechowy jest wyśmienity do wielu przekąsek. Stworzy świetny bezglutenowy duet z paluszkami Biopont. Doskonale smakować będzie np. z nachosami, waflami orkiszowymi, czy z pełnoziarnistymi paluszkami grissini, które możecie także własnoręcznie upiec. Przepis na paluszki grissini z serem feta i chili jest na naszym blogu.

Bananowe nuggetsy 1

 

 

Bananowe nuggetsy 2

Bananowe nuggetsy 3