NAJLEPSZE DOMOWE!
Nic nie zastąpi dobrych, domowych, owsianych ciasteczek! To pyszna i zdrowa przekąska z dużą ilością błonnika. Nasze ciasteczka są naprawdę błyskawiczne i potrafi je zrobić każdy! Z jagodami goji, sezamem i kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Idealnie zaspokoją podniebienie wtedy, gdy macie ochotę na słodkie co nieco. Warto je mieć na podorędziu bo smakują obłędnie! Można przechowywać je w metalowym pudełku, puszce czy innym hermetycznym pojemniku. Jeśli oczywiście uda się ich nie zjeść w szybkim tempie!
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: około 30 ciasteczek
Nadają się do porannej kawy lub ulubionego jogurtu i mogą stanowić pełnowartościowe, słodkie śniadanie. Świetne do popołudniowej herbatki, jako poczęstunek dla gości, a także jako szybka przekąska poza domem. Dzięki czekoladzie chętniej sięgają po nie dzieciaki, które pomimo starań rodziców, nie zawsze wybierają zdrowsze warianty słodyczy. Pewnie wiecie o czym mowa…
SAMO ZDROWIE
Ciasteczka z jagodami goji i czekoladą powstają na bazie płatków owsianych, których jedzenie korzystnie wpływa na nasz organizm. Płatki owsiane kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Spośród wszystkich zbóż, to właśnie owies jest najbogatszy w białko i posiada najlepszy zestaw aminokwasów. Dostarczają one organizmowi rozpuszczalnego w wodzie błonnika beta-glukanu, węglowodanu, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Dlatego ciasteczka owsiane z goji i czekoladą doskonale sycą! Spróbujcie je zrobić, bo to łatwizna!
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- płatki owsiane górskie – 1,5 szklanki
- mąka pszenna/ mąka orkiszowa – 1 i 2/3 szklanki
- cukier trzcinowy, nierafinowany – 1/3 szklanki
- masło – 220 g/ kostka
- jajka – 2 mniejsze sztuki
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- czekolada gorzka – 1 tabliczka
- sezam – 2 łyżki
- jagody goji – 4-5 łyżek
- soda- pół łyżeczki
- nasiona wanilii – 1 laska (fajnie jeśli je dodacie, ale to wersja opcjonalna)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie najlepiej rozpocząć od wcześniejszego wyjęcia masła z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć oraz pokrojenia czekolady na małe kawałki.
- Płatki owsiane, mąkę, cukier i sodę wsypcie do miski. Dodajcie masło i wbijcie 2 jajka.
- Dorzućcie jagody goji i sezam.
- Całość zmiksujcie na wolnych obrotach lub wyróbcie ręką. Ważne, żeby składniki dobrze się połączyły.
- Teraz trzeba dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać całość masy. Część kawałków czekolady odłóżcie na bok, żeby potem powciskać je w ułożone na blasze ciasteczka.
- Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Formujcie w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie, już na blasze trzeba je lekko spłaszczyć ręką. Na 1 dużą blachę wchodzi ok. 15 ciasteczek.
- Blachę z ciastkami włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej na środkową półkę z grzaniem góra/dół. Pieczcie dokładnie 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika delikatnie przełóżcie do ostudzenia. Początkowo będą dość kruche, ale po wystygnięciu zrobią się idealne.
SMACZNEGO!
NASZE WSKAZÓWKI
- Do ciasteczek można użyć także wyłącznie czekolady gorzkiej, mlecznej albo białej – niech ciasteczka będą takie, na jakie macie ochotę!
- W przepisie wykorzystano sezam biały, niełuskany, ponieważ taki zawiera więcej wartości odżywczych. Można jednak użyć zwykłych ziaren sezamu.
- Tradycyjne czekolady zastąpione zostały czekoladami słodzonymi maltitolem, całkowicie bez cukru, by zmniejszyć ilość tego składnika w przepisie. Z powodzeniem możecie jednak wykorzystać normalną czekoladę!
-
Cukier trzcinowy brązowy bio 500 g
FRESANO
10,99 zł Dodaj do koszyka -
Czekolada mleczna bez cukru 75 g
TORRAS
6,49 zł Dodaj do koszyka -
Czekolada gorzka 72% kakao bez cukru 75 g
TORRAS
6,49 zł Dodaj do koszyka -
Płatki owsiane górskie bezglutenowe bio 500 g
PIĘĆ PRZEMIAN
11,49 zł Czytaj dalej -
Jagody goji suszone bio 100 g
FRESANO
11,49 zł Dodaj do koszyka