CIASTECZKA OWSIANE Z JAGODAMI GOJI I CZEKOLADĄ

NAJLEPSZE DOMOWE!

Nic nie zastąpi dobrych, domowych, owsianych ciasteczek! To pyszna i zdrowa przekąska z dużą ilością błonnika. Nasze ciasteczka są naprawdę błyskawiczne i potrafi je zrobić każdy! Z jagodami goji, sezamem i kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Idealnie zaspokoją podniebienie wtedy, gdy macie ochotę na słodkie co nieco. Warto je mieć na podorędziu bo smakują obłędnie! Można przechowywać je w metalowym pudełku, puszce czy innym hermetycznym pojemniku. Jeśli oczywiście uda się ich nie zjeść w szybkim tempie!

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: około 30 ciasteczek

 

Nadają się do porannej kawy lub ulubionego jogurtu i mogą stanowić pełnowartościowe, słodkie śniadanie. Świetne do popołudniowej herbatki, jako poczęstunek dla gości, a także jako szybka przekąska poza domem. Dzięki czekoladzie chętniej sięgają po nie dzieciaki, które pomimo starań rodziców, nie zawsze wybierają zdrowsze warianty słodyczy. Pewnie wiecie o czym mowa…   

SAMO ZDROWIE         

Ciasteczka z jagodami goji i czekoladą powstają na bazie płatków owsianych, których jedzenie korzystnie wpływa na nasz organizm. Płatki owsiane kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Spośród wszystkich zbóż, to właśnie owies jest najbogatszy w białko i posiada najlepszy zestaw aminokwasów. Dostarczają one organizmowi rozpuszczalnego w wodzie błonnika beta-glukanu, węglowodanu, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Dlatego ciasteczka owsiane z goji i czekoladą doskonale sycą! Spróbujcie je zrobić, bo to łatwizna!

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. Przygotowanie najlepiej rozpocząć od wcześniejszego wyjęcia masła z lodówki, żeby zdąrzyło zmięknąć oraz pokrojenia czekolady na małe kawałki.
  2. Płatki owsiane, mąkę, cukier i sodę wsypcie do miski. Dodajcie masło i wbijcie 2 jajka.
  3. Dorzućcie jagody goji i sezam. 
  4. Całość zmiksujcie na wolnych obrotach lub wyróbcie ręką. Ważne, żeby składniki dobrze się połączyły.
  5. Teraz trzeba dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać całość masy. Część kawałków czekolady odłóżcie na bok, żeby potem powciskać je w ułożone na blasze ciasteczka. 
  6. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Formujcie w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie, już na blasze trzeba je lekko spłaszczyć ręką. Na 1 dużą blachę wchodzi ok. 15 ciasteczek. 
  8. Blachę z ciastkami włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej na środkową półkę z grzaniem góra/dół. Pieczcie dokładnie 15 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie przełóżcie do ostudzenia. Początkowo będą dość kruche, ale po wystygnięciu zrobią się idealne.

    SMACZNEGO!

NASZE WSKAZÓWKI

  • Do ciasteczek można użyć także wyłącznie czekolady gorzkiej, mlecznej albo białej – niech ciasteczka będą takie, na jakie macie ochotę!
  • W przepisie wykorzystano sezam biały, niełuskany, ponieważ taki zawiera więcej wartości odżywczych. Można jednak użyć zwykłych ziaren sezamu.  
  • Tradycyjne czekolady  zastąpione zostały czekoladami słodzonymi maltitolem, całkowicie bez cukru, by zmniejszyć ilość tego składnika w przepisie. Z powodzeniem możecie jednak wykorzystać normalną czekoladę! 

 

CIASTECZKA OWSIANE Z JAGODAMI GOJI I CZEKOLADA

CIASTECZKA OWSIANE Z JAGODAMI GOJI I CZEKOLADA

CIASTECZKA OWSIANE Z JAGODAMI GOJI I CZEKOLADA