CZARNY CZOSNEK

Chyba każdy z nas wie, jak zdrowy jest czosnek. Nawet ci, którzy nie są zwolennikami jego specyficznego zapachu i smaku, nie mogą nie przyznać racji. To absolutny mistrz pośród roślin leczniczych! Ale wiecie, że czosnek może być jeszcze zdrowszy…? Tak, o ile jest to czarny czosnek! Jeśli z tą nazwą spotykacie się pierwszy raz, to czytajcie dalej, a dowiecie się o nim trochę więcej.

CZARNY CZOSNEK TO SAMO ZDROWIE!

Zwykły czosnek, którego używamy na co dzień, może być jeszcze zdrowszy. Dokładnie 10 razy! Trudno to sobie wyobrazić, ale 1 ząbek czarnego czosnku ma działanie odpowiadające około 10 ząbkom, czyli w przybliżeniu jednej główce. Dzieje się to dzięki procesowi, któremu czosnek jest poddawany, a podczas którego jego właściwości wzrastają aż 10-krotnie w stosunku do zwykłego czosnku. Oznacza to, że czarny czosnek to prawdziwe superfood!
Czarny czosnek jest stosowany w sztuce kulinarnej, a także w tradycyjnej i nowoczesnej medycynie. Jest on nutraceutykiem. Oznacza to, że posiada określone właściwości odżywcze i ma jednocześnie cechy środka farmaceutycznego, czyli leku. Czarny czosnek ma udowodnione, lecznicze działanie.

JAK POWSTAJE CZARNY CZOSNEK?

Czarny czosnek nie jest inną odmianą czosnku. To zwykły czosnek, który poddany został, mówiąc w uproszczeniu, procesowi dojrzewania, można powiedzieć nawet, że starzenia. To trochę taki… “zmumifikowany czosnek” 🙂 Jest on bardzo powoli podgrzewany w temperaturze 60-80°C i w dużej wilgotności. Trwa to przez okres 40-60 dni. Proces brązowienia, który zachodzi, nazywany jest reakcją Maillarda, która odpowiada również m.in. za zapach piwa, czekolady czy kawy. W efekcie usunięty zostaje całkowicie, silny i nieprzyjemny dla wielu osób, smak świeżego czosnku dlatego jest idealny także dla tych, którzy nie lubią jego bardzo specyficznego zapachu i smaku.
Ze względu na swoje szerokie funkcje biologiczne, czarny czosnek jest bardzo ceniony i stosowany jako żywność funkcjonalna. Ale nie jest to żadna ,,nowość”.  Od lat jest popularny na całym świecie, ze względu na możliwości wykorzystania go w kuchni, a przede wszystkim za niesamowite właściwości lecznicze. Czarny czosnek nie występuje w takiej formie w naturze, choć w krajach azjatyckich, m.in. w Tajlandii, Korei Południowej czy Japonii, czarny czosnek używa się od tysięcy lat. Podobno na terenie Korei i Japonii znany był już 5 000 lat temu!

JAK DZIAŁA CZARNY CZOSNEK?

Proces ogrzewania, któremu zostaje poddany czosnek, prowadzi do powstawania związków biologicznych, które nie są normalnie w nim obecne. Zmieniają się nie tylko fizykochemiczne właściwości czosnku, ale także poprawia się stężenie związków bioaktywnych, np. związków siarki organicznej. Obróbka cieplna znacznie zwiększa  w czosnku ilość poszczególnych flawonoidów i kwasów fenolowych. Całkowity polifenol i flawonoid czarnego czosnku zwiększają się odpowiednio o 9,3 i 1,5-krotnie podczas podgrzewania, w porównaniu ze świeżym czosnkiem. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy czarny czosnek traktowany jest przede wszystkim jako środek wzmacniający i wspomagający pracę układu odpornościowego. Jego bioaktywności i korzyści terapeutyczne były przedmiotem licznych szeroko zakrojonych badań. W literaturze udokumentowano kilka bioaktywności czarnego czosnku, w tym:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • przeciwzapalne
  • przeciw otyłości
  • immunomodulujące
  • obniżające hiperlipidemię
  • przeciwutleniające
  • hepatoprotekcyjne
  • neuroochronne

Czarny czosnek to absolutny mistrz! Dzięki dużej zawartości antyoksydantów obniża poziom cholesterolu, wyrównuje poziom cukru, wspomaga i buduje odporność, pomaga zwalczać infekcje, hamuje rozwój bakterii, niszczy pasożyty w jelitach, wspomaga trawienie, zwalcza wolne rodniki. Jest naturalnym antybiotykiem.

JAK SMAKUJE?

W porównaniu z surowym czosnkiem czarny czosnek ma typowy czarny kolor i słodkawy smak, bez nieprzyjemnego, ostrego zapachu. Ma bardzo wielu zwolenników i uchodzi za “rarytas”. Jego smak porównuje się do smaku suszonej śliwki, sosu sojowego, octu balsamicznego, anyżu czy espresso. Ma mocny i charakterystyczny smak. Ze względu na obecność piątego smaku umami, świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Nadaje się do bezpośredniego spożycia. Czarny czosnek można jeść jako przekąskę, tak jak inne suszone owoce czy warzywa. Doskonale smakuje rozsmarowany na pieczywie czy tostach. Dla wzmocnienia smaku można go dodać do sosów i sałatek. Podkreśli też smak zup. Bez obaw można go spożywać nawet w dużych ilościach. Zaleca się, żeby jeść go rano, bo ma delikatne właściwości  pobudzające.

To świetnie, że czarny czosnek można coraz częściej spotkać w sklepach. Kupując upewnijcie się, że wybieracie produkt w 100% naturalny. Absolutnie bez żadnych dodatków, konserwantów i barwników. Bo tylko taki powinien być czarny czosnek. To gwarantuje jego najlepsze właściwości. W naszym sklepie znajdziecie czarny czosnek najlepszej jakości, w 100% naturalny i ekologiczny. W opakowaniu mieszczą się 2-4 główki czosnku, w zależności od wielkości. Na zdrowie!

Kup i spróbuj – Czarny czosnek 80 g.

Czarny czosnek

 

  1. Kimura S, Tung YV, Pan MH, Su NW, Lai YJ, Cheng KC. Black Garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. Journal of Food and Drug Analysis 2017;25(1):62-70. https://www.jfda-online.com/article/S1021-9498(16)30172-7/abstract
  2. Physicochemical and Antioxidant Properties of Black Garlic https://www.mdpi.com/1420-3049/19/10/16811
  3. Black GaRLIC AND Its Therapeutic Banefits By gia-Buu Tran, Tan-VIET Pham and Ngoc-Nam Trinh. Submited: October 31st 2018 Reviewed:February 7th 2019 POublished:March 29th 2019 DOI: 10.5772/intechopen.85042, https://www.intechopen.com/books/medicinal-plants-use-in-prevention-and-treatment-of-diseases/black-garlic-and-its-therapeutic-benefits
  4. Czompa A, Szoke K, Prokisch J, Gyongyosi A, Bak I, Balla G, et al. Aged (black) versus raw garlic against ischemia/reperfusion-induced cardiac complications. International Journal of Molecular Sciences. 2018;19(4):1017. DOI: 10.3390/ijms19041017, https://www.mdpi.com/1422-0067/19/4/1017