żywność bez chemii

DLACZEGO BIO?

… bo tak naprawdę jest zdrowiej i lepiej! Wszystko co robimy jest kwestią właściwego wyboru – zwłaszcza jedzenie. Dlatego dokładnie czytamy etykiety produktów i wybieramy dla Ciebie te, które są zdrowe, nie zawierają szkodliwych substancji i pochodzą z organicznych składników, bez ingerencji genetycznej. Organiczna, bio czy ekologiczna żywność, jest lepsza dla Ciebie i dla planety oraz może pomóc na drodze do zdrowszego i szczęśliwszego życia.

ZDROWA GLEBA I TROSKA O ŚRODOWISKO

Żywność certyfikowana ekologicznie gwarantuje, że jest wolna od toksycznych chemikaliów i bezpieczna w spożyciu. Produkty nieorganiczne są spryskiwane niezwykle toksycznymi substancjami chemicznymi – pestycydami, herbicydami, środkami owadobójczymi i chwastobójczymi. W produkcji ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, a w celu zapewnienia żyzności gleby stosuje się płodozmian. Stosowane nawozy muszą być naturalne. Produkcja żywności odbywa się przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego. Jednym słowem, produkty z upraw ekologicznych i biodynamicznych minimalizują negatywny wpływ na środowisko.

ŻYWNOŚĆ BEZ CHEMII – BARWNIKÓW, POLEPSZACZY, AROMATÓW

Jedzenie żywności organicznej, ale takiej, która jest naprawdę dobrej jakości, to jedyny sposób na uniknięcie w niej mieszanki substancji chemicznych. Nasze produkty są wolne od sztucznych dodatków, barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów i całej reszty chemicznych substancji. Zapewniamy, że w wybranych przez nas produktach nie ma uwodornionego tłuszczu, aspartamu, glutaminianu sodu, syropu glukozowo – fruktozowego, a nawet białego, rafinowanego cukru. To pewna ścieżka do zdrowszego Ciebie!

BEZ GMO

Wybór jedzenia ekologicznego jest jedynym sposobem, aby upewnić się, że nie jemy GMO. Żywność uprawiana metodami ekologicznymi nie może być w żaden sposób modyfikowana genetycznie, a producenci żywności ekologicznej nie mogą wykorzystywać płodów rolnych i składników modyfikowanych genetycznie. Certyfikacja ekologiczna nie tylko zapewnia, że ​​w żywności nie ma szkodliwych substancji chemicznych, ale gwarantuje również, że nie są one modyfikowane genetycznie.

WIĘKSZA ILOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Żywność produkowana metodami ekologicznymi ma więcej składników odżywczych – witamin, minerałów, enzymów i mikroelementów, niż ta uprawiana komercyjnie. Dodawanie syntetycznych nawozów do gleby, prowadzi do niedoborów składników odżywczych. Rośliny nieorganiczne uzyskują składniki odżywcze z syntetycznych nawozów sztucznych wytwarzanych z paliw kopalnych. Żywność uprawiana metodami ekologicznymi ogólnie lepiej smakuje, ponieważ odżywiona, dobrze zbilansowana gleba produkuje zdrowsze rośliny. Takie jedzenie ma większą wartość, bo równowaga substancji odżywczych nie została naruszona ingerencją chemiczną.

ZNAK ZIELONY LIŚĆ

Aby dany produkt mógł być nazwany ekologicznym, organicznym lub bio, musi otrzymać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej ekologiczne uprawy i produkcję. Zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej żywność ekologiczna, to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny, a więc bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby, różnorodności biologicznej oraz poszanowania środowiska naturalnego.

Dane kontaktowe

Godziny pracy

Pn-Pt : 9:00 – 15:00
Sb-Nd : Nieczynne

Email

 kontakt@organicmania.pl

Telefon

Tel: 507 152 342

Adres

ul. Dobrzecka 62b/13
62-800 Kalisz

DLACZEGO BIO?

… bo tak naprawdę jest zdrowiej i lepiej! Wszystko co robimy jest kwestią właściwego wyboru – zwłaszcza jedzenie. Dlatego dokładnie czytamy etykiety produktów i wybieramy dla Ciebie te, które są zdrowe, nie zawierają szkodliwych substancji i pochodzą z organicznych składników, bez ingerencji genetycznej. Organiczna, bio czy ekologiczna żywność, jest lepsza dla Ciebie i dla planety oraz może pomóc na drodze do zdrowszego i szczęśliwszego życia.

ZDROWA GLEBA I TROSKA O ŚRODOWISKO

Żywność certyfikowana ekologicznie gwarantuje, że jest wolna od toksycznych chemikaliów i bezpieczna w spożyciu. Produkty nieorganiczne są spryskiwane niezwykle toksycznymi substancjami chemicznymi – pestycydami, herbicydami, środkami owadobójczymi i chwastobójczymi. W produkcji ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, a w celu zapewnienia żyzności gleby stosuje się płodozmian. Stosowane nawozy muszą być naturalne. Produkcja żywności odbywa się przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego. Jednym słowem, produkty z upraw ekologicznych i biodynamicznych minimalizują negatywny wpływ na środowisko.

ŻYWNOŚĆ BEZ CHEMII – BARWNIKÓW, POLEPSZACZY, AROMATÓW

Jedzenie żywności organicznej, ale takiej, która jest naprawdę dobrej jakości, to jedyny sposób na uniknięcie w niej mieszanki substancji chemicznych. Nasze produkty są wolne od sztucznych dodatków, barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów i całej reszty chemicznych substancji. Zapewniamy, że w wybranych przez nas produktach nie ma uwodornionego tłuszczu, aspartamu, glutaminianu sodu, syropu glukozowo – fruktozowego, a nawet białego, rafinowanego cukru. To pewna ścieżka do zdrowszego Ciebie!

BEZ GMO

Wybór jedzenia ekologicznego jest jedynym sposobem, aby upewnić się, że nie jemy GMO. Żywność uprawiana metodami ekologicznymi nie może być w żaden sposób modyfikowana genetycznie, a producenci żywności ekologicznej nie mogą wykorzystywać płodów rolnych i składników modyfikowanych genetycznie. Certyfikacja ekologiczna nie tylko zapewnia, że ​​w żywności nie ma szkodliwych substancji chemicznych, ale gwarantuje również, że nie są one modyfikowane genetycznie.

WIĘKSZA ILOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Żywność produkowana metodami ekologicznymi ma więcej składników odżywczych – witamin, minerałów, enzymów i mikroelementów, niż ta uprawiana komercyjnie. Dodawanie syntetycznych nawozów do gleby, prowadzi do niedoborów składników odżywczych. Rośliny nieorganiczne uzyskują składniki odżywcze z syntetycznych nawozów sztucznych wytwarzanych z paliw kopalnych. Żywność uprawiana metodami ekologicznymi ogólnie lepiej smakuje, ponieważ odżywiona, dobrze zbilansowana gleba produkuje zdrowsze rośliny. Takie jedzenie ma większą wartość, bo równowaga substancji odżywczych nie została naruszona ingerencją chemiczną.

ZNAK ZIELONY LIŚĆ

Aby dany produkt mógł być nazwany ekologicznym, organicznym lub bio, musi otrzymać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej ekologiczne uprawy i produkcję. Zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej żywność ekologiczna, to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny, a więc bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby, różnorodności biologicznej oraz poszanowania środowiska naturalnego.

Dane kontaktowe

Godziny pracy

Pn-Pt : 9:00 – 15:00
Sb-Nd : Nieczynne

Email

 kontakt@organicmania.pl

Telefon

Tel: 507 152 342

Adres

ul. Dobrzecka 62b/13
62-800 Kalisz