KASZA GRYCZANA
Niby taka zwyczajna, a może stać się absolutnym kulinarnym zaskoczeniem! Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest jednym z najzdrowszych pokarmów świata. Co prawda towarzyszyła nam ona od dzieciństwa, ale serwowana była najczęściej z mięsnymi, ciężkimi sosami. Ale kaszy gryczanej można nadać zupełnie inny szlif! Może być lekka, aromatyczna i kolorowa. A do tego zaskakująca, bo kasza gryczana z zielonymi warzywami, to doskonały sposób na nienudną kaszę!
CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: 2
Dziś prezentujemy Wam kaszę gryczaną w wersji zielonej – z fasolką szparagową, cukinią, porem i pieczarkami. Naturalnie z dodatkiem zielonej pietruszki, bo nie mogłoby jej zabraknąć w kaszy z zielonymi warzywami. Pietruszka w duecie z kaszą gryczaną, to prawdziwa tarcza obronna – pełna żelaza! Kasza gryczana z zielonymi warzywami jest sycąca, pożywna i po prostu pycha!
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- kasza gryczana palona lub niepalona – ok. 2 szkl. ugotowanej kaszy/ ok. 300 g (100 g suchej kaszy)
- fasolka szparagowa, tutaj mrożona – 1/3 opakowania/ ok. 150 g
- cukinia – 1 mała sztuka/ ok. 200-250 g
- por – kilkucentymetrowy kawałek/ ok. 60-80 g
- pieczarki – ok. 100 g
- ziarna słonecznika – 3-4 łyżki
- czosnek – 2-3 ząbki
- zielona pietruszka – 1 pęczek
- sól i pieprz
- sos sojowy, kilka kropli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kroicie warzywa: cukinię na półkrążki, pieczarki w plasterki, por w krążki, a fasolki szparagowe – jak chcecie.
- Na suchej patelni podprażacie ziarna słonecznika, aż się delikatnie zrumienią.
- Na dowolnym tłuszczu, np. maśle klarowanym czy oleju kokosowym podsmażacie pieczarki, fasolkę i cukinię.
- Po kilku minutach smażenia dodajecie por, a 2 minuty przed końcem jeszcze posiekany drobniuteńko czosnek.
- Do warzyw dodajecie kaszę gryczaną, posiekaną zieloną pietruszkę, a na końcu prażony słonecznik.
- Mieszajcie dokładnie kaszę z warzywami.
- Doprawiacie solą i pieprzem – tyle ile lubicie. Do tego kilka kropli sosu sojowego.
NASZE WSKAZÓWKI
- Ta pełna zieleni kasza gryczana może być także sposobem na Wasze kuchenne less waste. Kiedy z poprzedniego dnia zostaje kasza, wykorzystajcie ją i nadajcie jej drugą młodość!
- Możecie użyć zarówno kaszy gryczanej palonej, jak i niepalonej, w zależności od tego, którą bardziej lubicie. Kasza gryczana niepalona, nazywana także białą, jest zdrowsza, bo zawiera lepszej jakości białko. Wielu z nas lubi jednak ten charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej.
- Warto ją jadać, bo kasza gryczana jest zasobna w kwasy tłuszczowe nienasycone i zawiera witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 i B12 oraz E i K. W 100 g ziaren kaszy znajduje się aż 10 g błonnika spożywczego, który odgrywa decydującą rolę w regulowaniu procesu trawienia i jest dobry dla zdrowia jelita grubego.
- Oto, co piszą o kaszy gryczanej na portalu Czytamy Etykiety https://tiny.pl/tb2jn