KREM BROKUŁOWY Z SEREM GORGONZOLA

SPOSÓB NA BROKUŁA

Krem brokułowy z serem typu gorgonzola – sycący, aksamitny i kremowy! Łatwy i szybki w przygotowaniu, a takie posiłki lubimy najbardziej! To fantastyczne danie na chłodniejsze miesiące i idealne antidotum na jesienno-zimowe spadki nastroju. Doskonały z grzaneczkami lub podpieczonym chlebem.
Sery pleśniowe fantastycznie komponują się z orzechami, dlatego świetną propozycją poddania będzie serwowanie kremu brokułowego właśnie z uprażonymi włoskimi orzechami. Można także pokruszyć trochę sera i udekorować nim zupę. Krem brokułowy z błękitnym serem pleśniowym jest równie dobry na obiad, jak na przystawkę czy wykwintną kolację.
B
rokuł nie należy do najchętniej jadanych przez Polaków. Nie wszyscy za nim przepadają, choć to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Jednak właściwie przyrządzony brokuł, na przykład w towarzystwie błękitnego sera pleśniowego, zyskuje fantastycznej wyrazistości. Żadne z nich nie dominuje w zupie. Wręcz przeciwnie, krem zachowuje idealną równowagę smaków! Spróbujcie go w takiej wersji!

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: bardzo łatwe
ILOŚĆ PORCJI: ok 3-4

WŁOSKI SER BEZ LAKTOZY!

Gorgonzola to miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch. Ma kremową konsystencję i jest bardzo wyraźny, bo delikatny smak sera kontrastuje z ostrzejszym smakiem pleśni.
Ser gorgonzola jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, a także witaminy A, D, E i K. Jest bardzo bogaty w witaminy B2, B6, B12, niezbędne dla właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i odpornościowego. Dzięki zawartości specjalnego rodzaju pleśni, gorgonzola jest naturalnym antybiotykiem. Co ciekawe, z uwagi na potrójny proces fermentacji gorgonzola nie zawiera laktozy. Dlatego może być jedzona także przez osoby z nietolerancją produktów mlecznych. Ser gorgonzola to symbol włoskiej jakości, dlatego warto spróbować go w takiej odsłonie. Przed Wami pyszny i sycący krem brokułowy z serem gorgonzola.

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. W szerokim garnku rozgrzejcie masło klarowane i dorzućcie pokrojoną w dowolne kawałki cebulę. Podsmażcie ją aż się delikatnie zrumieni. Sposób krojenia cebuli nie ma znaczenia, ponieważ całość i tak zostanie zmiksowana.
  2. Kiedy cebula się zarumieni, dodajcie przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek  i smażcie jeszcze chwilkę.
  3. Teraz czas na to, by dorzucić różyczki brokuła. Podsmażcie je razem z cebulką i czosnkiem przez kilka minut.
  4. Następnie podsmażone warzywa zalejcie bulionem, odrobinę nieco ponad poziom brokułów. Jeśli nie macie gotowego bulionu wystarczy zalać całość wodą z dodatkiem przyprawy do rosołu. Uzupełni ona w naturalny sposób głęboki smak domowego wywaru, wzbogacając go o charakterystyczny warzywny aromat.
  5. Warzywa gotujcie z bulionem około 7-10 minut, a następnie dodajcie pokruszony lub pokrojony w kawałki ser gorgonzola. 
  6. Całość zmiksujcie na aksamitny krem.
  7. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Zanim dodacie sól koniecznie spróbujcie zupy, ponieważ już sam ser gorgonzola jest słony.

NASZE WSKAZÓWKI

  • Masło klarowane można oczywiście zastąpić zwykłym masłem, jednak to właśnie ghee, czyli klarowane masło uchodzi za jeden z najwartościowszych i najzdrowszych tłuszczów. A do tego idealnie nadaje się do smażenia. 
  • Nie bójcie się wykorzystać całego brokuła, nie tylko jego różyczki. W łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka. Zupa krem brokułowa i tak zostanie zmiksowana, a trafi do niej całe dobro z warzyw. 
  • Jeśli nie macie przygotowanego wcześniej bulionu, z powodzeniem możecie wykorzystać dobrej jakości kostkę bulionową lub mieszankę przypraw do bulionu, które podkreślą jego smak.
  • Krem brokułowy z serem gorgonzola jest wystarczająco kremowy za sprawą użytego w przepisie sera, ale jeśli chcecie to można do niego dodać kwaśną śmietanę, jogurt naturalny lub słodką śmietankę. Będzie wówczas jeszcze bardziej aksamitny. 
  • Zamiast oryginalnego włoskiego sera gorgonzola, możecie z powodzeniem wykorzystać ser z przerostem niebieskiej pleśni, np. lazur. 

 

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Krem brokułowy z serem gorgonzola

KREM BROKUŁOWY Z SEREM GORGONZOLA 1