KREM Z MARCHWI ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ
Krem z marchwi – pyszny, aromatyczny, przywołujący na myśl dalekie kraje. Do tego prosty, szybki i ma tylko kilka składników oraz przypraw. Wspaniały rezultat w stosunku do niewielkiej ilości składników. A pracy tyle co nic! Przepis właściwie zawarłby się w 2-3 zdaniach, ale w końcu to wpis na blog, a nie tylko mała wzmianka.
CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: ok 2-3
Tradycyjnie marchewka najczęściej pływa w zupie, albo dusi się w parze z zielonym groszkiem, w słodkawym sosie z masła i mąki – niezbyt zdrowo! Bywa też starta na surówkę. Praktycznie zawsze stanowi jedynie dodatek. Tymczasem to właśnie marchewka może być “bohaterką” i możecie być pewni, że w kremie ze świeżą kolendrą “zrobi robotę”!
MARCHEW – DLACZEGO WARTO JĄ JEŚĆ
Marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Przy tym jest dostępna przez okrągły rok. To bardzo dobra wiadomość, bo marchewka to samo zdrowie! Marchew jest bogatym źródłem karotenów – roślinnych barwników. Jest także świetnym źródłem witaminy A i C. Znajdziemy w niej również mnóstwo witamin z grupy B – ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy i pirydoksyny, a także witaminy E i K. Marchewka jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód i cynk. W marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus, które pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach.
MARCHEW ZDROWSZA PO UGOTOWANIU
Nie każdy wie, że marchewka jest jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo. Zawarte w niej karoteny są szczelnie “schowane” w roślinnych włóknach. Gdy surowa marchew trafia do żołądka, soki trawienne nie mogą ich stamtąd uwolnić. Podczas gotowania miękną natomiast błony komórkowe warzywa. Dzięki temu obecny w marchewce beta karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm, a jego ilość wzrasta aż o 15 procent. Zatem do dzieła! Zupa jest przepyszna, a aromat karmelizującej się na klarowanym maśle marchewki i zapach świeżo siekanej kolendry niesamowity. W jej prostocie cała siła!
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- marchew – 500 g/ ok. 6 sztuk średniej wielkości marchewek
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 1 większy ząbek lub 2 małe
- masło klarowane – 2-3 łyżki
- bulion warzywny – ok. 3/4 litra
- świeża kolendra – 1 pęczek/ ok 100 g.
- imbir – ok. 1 cm
- kurkuma
- kmin rzymski
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokrójcie – marchew w krążki/plasterki, a cebulę w piórka.
- Do łyżki rozgrzanego w garnku masła klarowanego wrzućcie cebulę. Smażcie ją aż się zarumieni, a następnie dodajcie przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek, aż całość stanie się szklista i stary korzeń imbiru.
- Do cebuli podduszonej z czosnkiem i imbirem dodajcie pokrojoną w krążki marchewkę. Podsmażcie razem kilka minut, nie więcej niż 10.
- Podsmażone warzywa trzeba teraz zalać bulionem warzywnym. Jeśli nie macie gotowego bulionu wystarczy dodać do wody dobrej przyprawy do rosołu. Uzyskacie w naturalny sposób głęboki smak domowego wywaru, wzbogaconego o charakterystyczny warzywny aromat.
- Bulion z warzywami gotujcie 5-7 minut.
- Zmiksujcie całość na aksamitny krem.
- Na koniec dorzućcie posiekaną kolendrę i zmiksujcie jeszcze przez moment. Zostawcie odrobinę do dekoracji.
- Krem z marchwi możecie podawać z grzankami i świeżo siekaną kolendrą.
NASZE WSKAZÓWKI
- Masło klarowane można zastąpić innym tłuszczem – olejem lub tłuszczem kokosowym, ale to właśnie masło klarowane nadaje tej pysznej, kremowej zupie głębi smaku i aromatu.
- Jeśli nie macie świeżej kolendry, użyjcie tej mielonej.
- Jeśli natomiast używacie kolendry w ziarenkach, warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, a następnie ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
- Jeśli jeszcze nie próbowaliście kolendry, to koniecznie to zróbcie. Jej smak Was zaskoczy!
- Kolendrę można uprawiać na balkonie, ale jest rośliną raczej wymagającą i trudno ją utrzymać. Coraz częściej można ją jednak spotkać w marketach.
- Kupując mieszanki przypraw do bulionu czy rosołu, wybierajcie te, które stworzone są wyłącznie z ekologicznych, naturalnych składników. Powinny być wolne od soli, barwników, wzmacniaczy smaku i sztucznych dodatków.
-
Sól himalajska różowa drobno mielona 1 kg
CRYSTALLINE PLANET
7,69 zł Dodaj do koszyka -
Kurkuma 15 g
PALCE LIZAĆ
5,99 zł Dodaj do koszyka -
Przyprawa do rosołu bio 20 g
TO NATURALNE
3,19 zł Dodaj do koszyka -
Pieprz czarny mielony bio 20 g
TO NATURALNE
3,59 zł Dodaj do koszyka -
Masło sklarowane ghee naturalne 220 g
PALCE LIZAĆ
19,99 zł Dodaj do koszyka