KREM Z MARCHWI ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

KREM Z MARCHWI ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

Krem z marchwi – pyszny, aromatyczny, przywołujący na myśl dalekie kraje. Do tego prosty, szybki i ma tylko kilka składników oraz przypraw. Wspaniały rezultat w stosunku do niewielkiej ilości składników. A pracy tyle co nic! Przepis właściwie zawarłby się w 2-3 zdaniach, ale w końcu to wpis na blog, a nie tylko mała wzmianka.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut                                                                               
WYKONANIE: łatwe                                                             
ILOŚĆ PORCJI: ok 2-3 

 

Tradycyjnie marchewka najczęściej pływa w zupie, albo dusi się w parze z zielonym groszkiem, w słodkawym sosie z masła i mąki – niezbyt zdrowo! Bywa też starta na surówkę. Praktycznie zawsze stanowi jedynie dodatek. Tymczasem to właśnie marchewka może być “bohaterką” i możecie być pewni, że w kremie ze świeżą kolendrą “zrobi robotę”!

MARCHEW – DLACZEGO WARTO JĄ JEŚĆ 

Marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Przy tym jest dostępna przez okrągły rok. To bardzo dobra wiadomość, bo marchewka to samo zdrowie! Marchew jest bogatym źródłem karotenów – roślinnych barwników. Jest także świetnym źródłem witaminy A i C. Znajdziemy w niej również mnóstwo witamin z grupy B – ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy i pirydoksyny, a także witaminy E i K. Marchewka jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód i cynk. W marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus, które pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach.

MARCHEW ZDROWSZA PO UGOTOWANIU 

Nie każdy wie, że marchewka jest jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo.  Zawarte w niej karoteny są szczelnie “schowane” w  roślinnych włóknach. Gdy surowa marchew trafia do żołądka, soki trawienne nie mogą ich stamtąd uwolnić. Podczas gotowania miękną natomiast błony komórkowe warzywa. Dzięki temu obecny w marchewce beta karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm, a jego ilość wzrasta aż o 15 procent. Zatem do dzieła! Zupa jest przepyszna, a aromat karmelizującej się na klarowanym maśle marchewki i zapach świeżo siekanej kolendry niesamowity. W jej prostocie cała siła!

 

KREM Z MARCHWI ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

  • marchew – 500 g/ ok. 6 sztuk średniej wielkości marchewek
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 1 większy ząbek lub 2 małe
  • masło klarowane – 2-3 łyżki 
  • bulion warzywny – ok. 3/4 litra
  • świeża kolendra – 1 pęczek/ ok 100 g.
  • imbir – ok. 1 cm 
  • kurkuma
  • kmin rzymski
  • sólpieprz

 

KREM Z MARCHWI ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. Warzywa pokrójcie – marchew w krążki/plasterki, a cebulę w piórka.
  2. Do łyżki rozgrzanego w garnku masła klarowanego wrzućcie cebulę. Smażcie ją aż się zarumieni, a następnie dodajcie przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek, aż całość stanie się szklista i stary korzeń imbiru.
  3. Do  cebuli podduszonej z czosnkiem i imbirem dodajcie pokrojoną w krążki marchewkę. Podsmażcie razem kilka minut, nie więcej niż 10.
  4. Podsmażone warzywa trzeba teraz zalać bulionem warzywnym. Jeśli nie macie gotowego bulionu wystarczy dodać do wody dobrej przyprawy do rosołu. Uzyskacie w naturalny sposób głęboki smak domowego wywaru, wzbogaconego o charakterystyczny warzywny aromat.
  5. Bulion z warzywami gotujcie 5-7 minut.
  6. Zmiksujcie całość na aksamitny krem.
  7. Na koniec dorzućcie posiekaną kolendrę i zmiksujcie jeszcze przez moment. Zostawcie odrobinę do dekoracji. 
  8. Krem z marchwi możecie podawać z grzankami i świeżo siekaną kolendrą. 

 

NASZE WSKAZÓWKI

  • Masło klarowane można zastąpić innym tłuszczem – olejem lub tłuszczem kokosowym, ale to właśnie masło klarowane nadaje tej pysznej, kremowej zupie głębi smaku i aromatu.
  • Jeśli nie macie świeżej kolendry, użyjcie tej mielonej.
  • Jeśli natomiast używacie kolendry w ziarenkach, warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, a następnie ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
  • Jeśli jeszcze nie próbowaliście kolendry, to koniecznie to zróbcie. Jej smak Was zaskoczy!
  • Kolendrę można uprawiać na balkonie, ale jest rośliną raczej wymagającą i trudno ją utrzymać. Coraz częściej można ją jednak spotkać w marketach.
  • Kupując mieszanki przypraw do bulionu czy rosołu, wybierajcie te, które stworzone są wyłącznie z ekologicznych, naturalnych składników. Powinny być wolne od soli, barwników, wzmacniaczy smaku i sztucznych dodatków.

krem z marchwi