MAKARON PENNE Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ

VIVA LA PASTA!

Trudno o coś bardziej pożywnego, niż makaron w towarzystwie przyjaciół warzyw! Jeśli makaron jest dobry i powstał z wysokiej jakości mąki semolinowej, obfituje w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. O tym, że warzywa są bardzo zdrowe i że należy je jeść, wie chyba każdy. Ale nie każdy warzywa lubi. W tym makaronie polubi je na pewno! Jest prosty do zrobienia, aromatyczny i zdrowy. Przywodzi na myśl Włochy. A dania kuchni włoskiej opierają się na prostych składnikach – świeżych warzywach, oliwie i przyprawach.
To danie jest  idealne, gdy z poprzedniego dnia zostanie nam makaron. Kilka minut i szybki obiad gotowy. Ale makaron z cukinią i papryką  jest równie dobry na przygotowanie wykwintnej kolacji dla niespodziewanych gości. Pachnący ziołami i absolutnie pyszny!

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: łatwe  
ILOŚĆ PORCJI: 2

 

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU 

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto pilnować, żeby się nie rozgotował. Powinien być “al dente”, czyli pozostać sprężysty i stawiać lekki opór przy gryzieniu. Ugotowany makaron odcedzić i odstawić.
  2. Cukinię pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub aromatyzowany olej, można użyć np. oleju z dodatkiem bazylii. Podsmażyć najpierw cebulę, po chwili dodać paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, aż warzywa nabiorą miękkości.
  4. Na 1-2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Jeśli wolicie, czosnek można przesmażyć od razu z cebulą, ale dodany pod koniec smażenia będzie bardziej aromatyczny. 
  5. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do warzyw i wymieszać. Można też spektakularnie podrzucić całość kilka razy na patelni. Ważne, żeby makaron dokładnie połączył się z warzywami i aromatyczną oliwą.
  6. Teraz czas na pokrojone drobno suszone pomidory, które dopełnią smaku. Dodajcie je do makaronu z warzywami. 
  7. Następnie bazylia, oregano albo zioła prowansalskie. Ziół nie żałujcie, bo to one właśnie nadadzą daniu wyjątkowy aromat. Teraz wystarczy tylko doprawić do smaku solą oraz pieprzem i voila!
  8. Gotowy makaron można posypać startym żółtym serem w typie parmezanu. Idealne będą także świeże zioła, nasiona konopi, czarny sezam czy np. prażone  ziarna słonecznika

NASZE WSKAZÓWKI

  • Warto zadbać, żeby makron był al dente. Taki makaron jest zdrowszy od rozgotowanego, ze względu na niższy indeks glikemiczny.
  • Jeśli macie akurat świeże zioła, nie wahajcie się ich użyć! Nic tak doskonale nie wykończy tego dania, jak kilka zielonych listków bazylii, oregano czy tymianku.
  • Weganie i osoby unikające sera, mogą wykończyć danie posypując je płatkami drożdży nieaktywnych. Nadadzą one delikatnie serowego aromatu.
  • Jeśli wykorzystujecie oliwę lub olej, wybierajcie te z pierwszego tłoczenia, bo tylko takie są naprawdę zdrowe.

makaron penne z cukinią i papryką na tależu

makaron penne z cukinią i papryką na tależu