VIVA LA PASTA!
Trudno o coś bardziej pożywnego, niż makaron w towarzystwie przyjaciół warzyw! Jeśli makaron jest dobry i powstał z wysokiej jakości mąki semolinowej, obfituje w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. O tym, że warzywa są bardzo zdrowe i że należy je jeść, wie chyba każdy. Ale nie każdy warzywa lubi. W tym makaronie polubi je na pewno! Jest prosty do zrobienia, aromatyczny i zdrowy. Przywodzi na myśl Włochy. A dania kuchni włoskiej opierają się na prostych składnikach – świeżych warzywach, oliwie i przyprawach.
To danie jest idealne, gdy z poprzedniego dnia zostanie nam makaron. Kilka minut i szybki obiad gotowy. Ale makaron z cukinią i papryką jest równie dobry na przygotowanie wykwintnej kolacji dla niespodziewanych gości. Pachnący ziołami i absolutnie pyszny!
CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: 2
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- makaron penne (rurki) – około 150 g
- oliwa z oliwek lub aromatyzowany olej np. z dodatkiem bazylii– kilka łyżek
- cukinia – 1 mała sztuka/ ok. 200-300 g
- cebula – 1 mała sztuka
- papryka – 1 sztuka
- suszone pomidory w zalewie – ok. 5-7 kawałków
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- czosnek – 1-2 ząbki
- sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto pilnować, żeby się nie rozgotował. Powinien być “al dente”, czyli pozostać sprężysty i stawiać lekki opór przy gryzieniu. Ugotowany makaron odcedzić i odstawić.
- Cukinię pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub aromatyzowany olej, można użyć np. oleju z dodatkiem bazylii. Podsmażyć najpierw cebulę, po chwili dodać paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, aż warzywa nabiorą miękkości.
- Na 1-2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Jeśli wolicie, czosnek można przesmażyć od razu z cebulą, ale dodany pod koniec smażenia będzie bardziej aromatyczny.
- Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do warzyw i wymieszać. Można też spektakularnie podrzucić całość kilka razy na patelni. Ważne, żeby makaron dokładnie połączył się z warzywami i aromatyczną oliwą.
- Teraz czas na pokrojone drobno suszone pomidory, które dopełnią smaku. Dodajcie je do makaronu z warzywami.
- Następnie bazylia, oregano albo zioła prowansalskie. Ziół nie żałujcie, bo to one właśnie nadadzą daniu wyjątkowy aromat. Teraz wystarczy tylko doprawić do smaku solą oraz pieprzem i voila!
- Gotowy makaron można posypać startym żółtym serem w typie parmezanu. Idealne będą także świeże zioła, nasiona konopi, czarny sezam czy np. prażone ziarna słonecznika.
NASZE WSKAZÓWKI
- Warto zadbać, żeby makron był al dente. Taki makaron jest zdrowszy od rozgotowanego, ze względu na niższy indeks glikemiczny.
- Jeśli macie akurat świeże zioła, nie wahajcie się ich użyć! Nic tak doskonale nie wykończy tego dania, jak kilka zielonych listków bazylii, oregano czy tymianku.
- Weganie i osoby unikające sera, mogą wykończyć danie posypując je płatkami drożdży nieaktywnych. Nadadzą one delikatnie serowego aromatu.
- Jeśli wykorzystujecie oliwę lub olej, wybierajcie te z pierwszego tłoczenia, bo tylko takie są naprawdę zdrowe.
-
Sól kamienna kłodawska drobno mielona 1 kg
CRYSTALLINE PLANET
5,49 zł Dodaj do koszyka -
Przyprawa prowansalska bio 20 g
TO NATURALNE
2,89 zł Dodaj do koszyka -
Pieprz czarny mielony bio 20 g
TO NATURALNE
3,59 zł Dodaj do koszyka -
Oregano suszone bio 7 g
TO NATURALNE
2,69 zł Dodaj do koszyka -
Bazylia suszona bio 10 g
TO NATURALNE
2,69 zł Dodaj do koszyka -
Oliwa z oliwek extra virgin Biancolilla bio 500 ml
ALCE NERO
42,99 zł Dodaj do koszyka -
Makaron semolinowy rurka penne bio 500 g
LA BIO IDEA
6,39 zł Dodaj do koszyka -
Pomidory suszone w oleju bio 180 g
FARMA ŚWIĘTOKRZYSKA
11,99 zł Czytaj dalej