Mimo, że nazwa grissini może dla niektórych z Was brzmieć obco, to po prostu cienkie chlebowe paluszki. Do tego można je zrobić w domu i naprawdę nie wymaga to wielu godzin pracy, ani tym bardziej znajomości włoskich technik wypieku. Paluszki grissini z serem feta i chili wychodzą naprawdę pyszne, a na stole prezentują się świetnie! Bez polepszaczy smaku, zagęszczaczy i substancji spulchniających. Prawdziwie rzemieślnicze grissini!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 1 godzina
WYKONANIE: średnio trudne
ILOŚĆ PORCJI: ok 40-50 sztuk
GRISSINI RODEM Z WŁOCH!
Grissini są jednym z bardziej charakterystycznych produktów włoskiego Piemontu. Wywodzą się podobno z Turynu i można się tam na nie natknąć niemalże na każdym kroku: w piekarniach, restauracjach i kawiarniach. Podaje się je jako przekąskę, z aperitifem lub lampką winą. Grissini są także idealne do piwa! Do tego są dużo zdrowsze, mniej tłuste niż popularne chipsy i mają zdecydowanie lżejszą konsystencję.
Grissini doskonale komponują się z rozmarynem, chili, solą morską czy oliwkami. Idealnie nadają się jako przystawka np. do zup kremów czy sałatek, bo są lżejsze niż zwykłe pieczywo. Ale najlepiej jeść je zanurzając w dowolnym, gęstym sosie. Doskonale sprawdzą się sosy pomidorowe, śmietanowe, dipy, pesto, guacamole, ajwar oraz warzywne pasty. Idealne do wieczornego chrupania!
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- mąka pszenna – 410 g (dodatkowo odrobina mąki do podsypania przy wałkowaniu ciasta)
- świeże drożdże – 15 g
- ksylitol – pół łyżeczki (można użyć cukru)
- oliwa – 3 łyżki
- ser feta – 140 g/ pół kostki
- sól – 1 łyżeczka
- płatki chili – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- oregano– 1 łyżeczka
- płatki drożdżowe nieaktywne – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski włóżcie świeże, pokruszone drożdże i wsypcie ksylitol. Zalejcie ¾ szklanki mocno ciepłej wody i wymieszajcie. Następnie dosypcie 60 g mąki pszennej – około 5 łyżek i jeszcze raz wymieszajcie. Zaczyn odstawcie w ciepłe miejsce (wystarczy temperatura pokojowa, bez przeciągu) na około 10-15 minut, aż zacznie delikatnie się pienić, co oznacza, że drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie kilkunastu minut, do miski z zaczynem trzeba przesiać pozostałą mąkę oraz dodać po 1 łyżeczce: soli, płatków chili, ziół prowansalskich, oregano i nieaktywnych płatków drożdżowych. Na koniec dodać 140 g sera feta, oliwę i wyrobić ciasto. Możecie to zrobić za pomocą trzepaczki albo użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta.
- Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło. W razie potrzeby podsypcie odrobiną mąki. Wyrobione ciasto wyłóżcie na stolnicę oprószoną mąką i zagniećcie. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
- Formujcie z ciasta kulki wielkości mniej więcej małego jabłka i rolujcie dłonią w cienkie wałeczki. Można też ciasto podzielić na 3-4 części. Rozwałkować każdą po kolei, pokroić na paseczki i rolować dłonią wałeczki na stolnicy. Są i tacy, którzy preferują rolowanie w powietrzu 🙂 Paluszki grissini są oryginalnie cieniutkie, ale możecie nadać im taką grubość, jaką chcecie.
- Na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia, poukładajcie zrolowane paluszki.
- Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190 C, bez termoobiegu, i pieczcie przez około 15-20 minut, w zależności od tego, jak pracuje Wasz piekarnik. Pieczcie je na złotobrązowo, muszą być rumiane i wysuszone. Po upieczeniu zdejmijcie z blachy i niech sobie stygną.
NASZE WSKAZÓWKI
- Podczas rolowania wałeczków dobrze mieć delikatnie zwilżone palce tak, żeby ciasto się do nich nie kleiło.
- Paluszki grissini z fetą i chili zawierają oregano, zioła prowansalskie, chili i sól. Zioła z przepisu można jednak zastąpić innymi, dowolnymi dodatkami, np. czarnuszką, sezamem, czy ziarnami konopi. Najlepiej paluszki grissini posmarować wodą lub rozkłóconym jajkiem i dopiero posypać ulubionymi ziarnami.
- Wykorzystane w przepisie płatki drożdżowe nieaktywne nie są niezbędnym składnikiem, ale nadają paluchom ciekawego posmaku.
- Domowe grissini smakują wyśmienicie, ale jeśli chcecie sięgnąć po te gotowe, poszukajcie takich, które mają prosty, czysty skład, takie jak np. grissini na bazie oliwy, włoskiej marki Baule Vollante.