PALUSZKI GRISSINI Z SEREM FETA I CHILI

Mimo, że nazwa grissini może dla niektórych z Was brzmieć obco, to po prostu cienkie chlebowe paluszki. Do tego można je zrobić w domu i naprawdę nie wymaga to wielu godzin pracy, ani tym bardziej znajomości włoskich technik wypieku. Paluszki grissini   z serem feta i chili wychodzą naprawdę pyszne, a na stole prezentują się świetnie! Bez polepszaczy smaku, zagęszczaczy i substancji spulchniających. Prawdziwie rzemieślnicze grissini!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 1 godzina                                                                            
WYKONANIE: średnio trudne                                                                                               
ILOŚĆ PORCJI: ok 40-50 sztuk

GRISSINI RODEM Z WŁOCH!

Grissini są jednym z bardziej charakterystycznych produktów włoskiego Piemontu. Wywodzą się podobno z Turynu i można się tam na nie natknąć niemalże na każdym kroku: w piekarniach, restauracjach i kawiarniach. Podaje się je jako przekąskę, z aperitifem lub lampką winą. Grissini są także idealne do piwa! Do tego są dużo zdrowsze, mniej tłuste niż popularne chipsy i mają zdecydowanie lżejszą konsystencję.
Grissini doskonale komponują się z rozmarynem, chili, solą morską czy oliwkami. Idealnie nadają się jako przystawka np. do zup kremów czy sałatek, bo są lżejsze niż zwykłe pieczywo. Ale najlepiej jeść je zanurzając w dowolnym, gęstym sosie. Doskonale sprawdzą się sosy pomidorowe, śmietanowe, dipy, pesto, guacamole, ajwar oraz warzywne pasty. Idealne do wieczornego chrupania!      

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

  • mąka pszenna – 410 g (dodatkowo odrobina mąki  do podsypania przy wałkowaniu ciasta)
  • świeże drożdże – 15 g
  • ksylitol – pół łyżeczki  (można użyć cukru)
  • oliwa – 3 łyżki
  • ser feta – 140 g/ pół kostki
  • sól – 1 łyżeczka
  • płatki chili – 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • oregano– 1 łyżeczka
  • płatki drożdżowe nieaktywne – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU 

  1. Do miski włóżcie świeże, pokruszone drożdże i wsypcie ksylitol. Zalejcie ¾ szklanki mocno ciepłej wody i wymieszajcie. Następnie dosypcie 60 g mąki pszennej – około 5 łyżek i jeszcze raz wymieszajcie. Zaczyn odstawcie w ciepłe miejsce (wystarczy temperatura pokojowa, bez przeciągu) na około 10-15 minut, aż zacznie delikatnie się pienić, co oznacza, że drożdże zaczęły pracować.
  2. Po upływie kilkunastu minut, do miski z zaczynem trzeba przesiać pozostałą mąkę oraz dodać po 1 łyżeczce: soli, płatków chili, ziół prowansalskich, oregano i nieaktywnych płatków drożdżowych. Na koniec dodać 140 g sera feta, oliwę i wyrobić ciasto. Możecie to zrobić za pomocą trzepaczki albo użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta. 
  3. Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło. W razie potrzeby podsypcie odrobiną mąki. Wyrobione ciasto wyłóżcie na stolnicę oprószoną mąką i zagniećcie. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  4. Formujcie z ciasta kulki wielkości mniej więcej małego jabłka i rolujcie dłonią w cienkie wałeczki. Można też ciasto podzielić na 3-4 części. Rozwałkować każdą po kolei, pokroić na paseczki i rolować dłonią wałeczki na stolnicy. Są i tacy, którzy preferują rolowanie w powietrzu 🙂 Paluszki grissini są oryginalnie cieniutkie, ale możecie nadać im taką grubość, jaką chcecie. 
  5. Na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia, poukładajcie zrolowane paluszki. 
  6. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190 C, bez termoobiegu, i pieczcie przez około 15-20 minut, w zależności od tego, jak pracuje Wasz piekarnik. Pieczcie je na złotobrązowo, muszą być rumiane i wysuszone. Po upieczeniu zdejmijcie z blachy i niech sobie stygną.

Paluszki grissini

Paluszki grissini

NASZE WSKAZÓWKI
  • Podczas rolowania wałeczków dobrze mieć delikatnie zwilżone palce tak, żeby ciasto się do nich nie kleiło.
  • Paluszki grissini z fetą i chili zawierają oregano, zioła prowansalskie, chili i sól.  Zioła z przepisu można jednak zastąpić innymi, dowolnymi dodatkami, np. czarnuszką, sezamem, czy ziarnami konopi. Najlepiej paluszki grissini posmarować wodą lub rozkłóconym jajkiem i dopiero posypać ulubionymi ziarnami.
  • Wykorzystane w przepisie płatki drożdżowe nieaktywne nie są niezbędnym składnikiem, ale nadają paluchom ciekawego posmaku. 
  • Domowe grissini smakują wyśmienicie, ale jeśli chcecie sięgnąć po te gotowe, poszukajcie takich, które mają prosty, czysty skład, takie jak np. grissini na bazie oliwy, włoskiej marki Baule Vollante.   

Paluszki grissini