PEŁNOZIARNISTE PIKANTNE KRAKERSY

Domowe, własnoręcznie wykonane krakersiki, bo kto nie lubi pochrupać od czasu do czasu? Zrobione na mące orkiszowej z dodatkiem bardzo aromatycznych przypraw. Pyszne i chrupiące. Wbrew pozorom ich wykonanie to żadna filozofia, grunt to pilnować, żeby się nie spaliły! A cała sztuka tkwi w jak najcieńszym rozwałkowaniu ciasta. Zobaczcie, że ich zrobienie jest super easy! Bombowe w towarzystwie hummusu, dipu, pesto, salsy lub dowolnej warzywnej pasty. Krakersy bez wyrzutów sumienia!

 

POTRZEBUJECIE

  • mąka orkiszowa  – 190 g
  • pół szklanki wody ( 90 ml)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasion sezamu (czarnego lub białego) albo maku
  • 1 łyżeczka ksylitolu/ erytrolu
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego/granulowanego czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych- nie jest to obowiązkowy element, ale fajnie wzbogaca smak
  • odrobina chili. Jeśli lubisz pikantne krakersy, to dodaj ok. pół łyżeczki
  • czarnuszka,  jej także można użyć

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę i pozostałe suche składniki oraz przyprawy zmieszajcie ze sobą w misce. Dodajcie olej i wodę. Następnie zagniećcie ręką ciasto i włóżcie do lodówki na 15 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta trzeba je bardzo cienko rozwałkować, właściwie tak cienko, jak tylko możliwe.
  3. Pokrójcie na trójkąty i/ lub kwadraty.
  4. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni. Krakersy powinny piec się w nim około 12-13 minut. Warto dobrze ich pilnować, bo dość łatwo ulegają spaleniu. Dlatego najlepiej sprawdzić je już po około 10 minutach. Wszystko zależy od tego, jak silnie grzeje piekarnik.

Z takiej porcji ciasta wychodzi około 150 małych pełnoziarnistych, pikantnych krakersików. Można przechowywać je w szczelnym pudełku, o ile oczywiście będzie co! 🙂

 

Pełnoziarniste Pikantne Krakersy

 

NASZE WSKAZÓWKI

  • Jeśli do wykrawania krakersów użyjecie radełka, czyli małego kuchennego narzędzia w kształcie krążka, z falowanym ostrzem, będą miały piękny kształt! 

 

 

Produkty wykorzystane w przepisie