PESTO Z BAZYLII I SŁONECZNIKA

TAŃSZA WERSJA PESTO

Jeśli uwielbiacie makaron z bazyliowym pesto, to od jego przygotowania dzieli Was tylko kilka kroków! A nie od dziś wiadomo, że to co domowe smakuje najlepiej! Pesto jest naprawdę proste i do przygotowania dosłownie w kilka minut. Tradycyjnie wytwarzane w marmurowym moździerzu, ale z powodzeniem możecie wykorzystać do tego blender.
W oryginalnym pesto znajdują się orzeszki piniowe, ale ponieważ nie należą one do najtańszych, to z powodzeniem można je zastąpić łuskanymi nasionami słonecznika. Nie wpływa to na smak pesto, za to zdecydowanie obniża jego koszt. Podobnie jest z parmezanem. Ten składnik również można zastąpić innym, najlepiej twardym, długo dojrzewającym serem. Pesto jest jednym z tych dań, które nie wymagają kurczowego trzymania się receptury. To sprawia, że pesto jest wyjątkowo ,,wdzięcznym” daniem! 

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 10 minut
WYKONANIE: bardzo łatwe
ILOŚĆ PORCJI: w zależności od przeznaczenia

PESTO DO WSZYSTKIEGO!       

Pesto z bazylii i słonecznika to spora dawka witamin, minerałów, błonnika i dobrego tłuszczu. Do tego jest pyszne! Ziarenka słonecznika są w smaku delikatnie orzechowe i komponują się idealnie ze świeżą bazylią i parmezanem. Sos pesto nadaje cudownego, głębokiego smaku i mocno bazyliowego aromatu. Bez względu na to, z czym je podamy, pesto smakuje świetnie!
Doskonałe nie tylko do makaronów. Pasuje do pizzy, zapiekanki, kanapek, grzanek i tostów. Smak pesto dobrze komponuje się także z rybami. Pasuje też do serów, zwłaszcza pleśniowych. Jeśli dodacie do niego odrobinę wody i wymieszacie, przeistoczy się w… fantastyczny  sos do sałatki!  Bazyliowe pesto może być także doskonałym ,,dipem” do paluchów grissini, czy krakersów.  A jeśli macie trochę więcej czasu, możecie sami pokusić się o upieczenie domowych grissini, np. takich jak na naszym blogu paluszki grissini z serem feta i chili.                                                                              
Po przygotowaniu pesto i przełożeniu do słoiczka, warto wlać na górę nieco oliwy z oliwek tak, by przykryła pesto. Dzięki temu będzie można dłużej przechowywać je w lodowce, nawet do 2 tygodni. Sos pesto doskonale nadaje się także do zamrożenia.

 

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. Liście oczyszczonej bazylii, słonecznik, czosnek i sól umieśćcie w kielichu blendera, albo w wysokim naczyniu.
  2. Teraz dodajcie oliwę i zmiksujcie pulsacyjnie całość, aż składniki połączą się i stworzą grudkowatą, równomiernie rozdrobnioną pastę. Uważajcie jednak, żeby nie rozdrobnić składników na zbyt jednolitą, gładką masę. Ziarna słonecznika powinny być wyczuwalne w strukturze sosu pesto.
  3. Na koniec dodajcie starty parmezan. Możecie użyć gotowego lub samodzielnie zetrzeć go na tarce, na drobnych oczkach. Pesto nie trzeba dalej miksować, parmezan wystarczy dodać  do sosu i wymieszać, chyba że nie jest drobno starty. 
  4. Jeszcze tylko odrobina soku z cytryny i gotowe! 

    SMACZNEGO!

NASZE WSKAZÓWKI

  • Nasiona słonecznika można uprzednio delikatnie uprażyć na suchej patelni. To wydobędzie z nich więcej smaku.
  • Zamiast słonecznika możecie użyć także orzechów włoskich albo orzeszków ziemnych. Świetnie się sprawdzą.
  • Ponieważ pesto można zamrozić i przechowywać w takiej formie przez dłuższy czas, można wykorzystać do tego pojemniczki na lód i rozmrażać tylko tyle, ile potrzeba. To bardzo wygodne! 
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem oliwy z oliwek, poszukajcie takiej, która ma lekki i łagodny smak, np. takiej jak ta oliwa z oliwek extra virgin bio. Możecie wykorzystać także olej rzepakowy. 
  • Jeśli pesto wyjdzie za gęste dodajcie odrobinę oliwy, jeśli natomiast będzie zbyt rzadkie wystarczy dodać więcej parmezanu. Pesto z powodzeniem daje się zrobić na ,,oko”, więc nie musicie kurczowo trzymać się proporcji. 

 

pesto-z-bazylii-i-slonecznika

pesto-z-bazylii-i-slonecznika-