PIECZONA PAPRYKA

Schyłek lata to pełnia sezonu na paprykę. Na straganach, w warzywniakach i sklepach bogactwo jej kolorów! Czerwona, pomarańczowa, zielona, żółta i tzw. biała, a właściwie jasnożółta. Ta ostatnia, jako jedyna, nie nadaje się na pieczenie tą metodą, jest zbyt mało mięsista. A papryka w wersji pieczonej to coś wspaniałego! Ma głęboki, słodki, lekko dymny aromat. Wariantów kulinarnych z jej wykorzystaniem naprawdę wiele! Można z niej przygotować aromatyczną zupę krem, mięsistą, pieczoną paprykę w zalewie, czy pyszną pastę, która świetnie smakuje na kanapkach. Może być składnikiem sałatek, bądź samodzielną przekąską. Obrana i zalana oliwą z czosnkiem, z dodatkiem dowolnych ziół – np. tymianku i oregano jest obłędna i będzie stała w lodówce całe wieki! No może nie całe wieki, ale przynajmniej tyle, ile uda Ci się ją tam przetrzymać 🙂 Wystarczy tylko na bieżąco dopełniać świeżą porcją oliwy. A jak upiec paprykę? Wymaga to trochę czasu, ale samo przygotowanie jest w rzeczywistości naprawdę łatwe!

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

1. Papryki w całości ułóż na blasze, najlepiej wykładając ją uprzednio papierem do pieczenia. Można użyć do tego folii aluminiowej, ale tego nie polecamy.
Folia aluminiowa nie nadaje się do pieczenia. Zawiera sole aluminium i toksyczny środek –bisfenol A (BPA). Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia ostrzegają, że substancje te przenikają do żywności i mogą nam poważnie szkodzić. Aluminium jest wyjątkowo niebezpiecznym, neurotoksycznym metalem ciężkim, którego nadmiar wpływa negatywnie przede wszystkim na mózg, ale i inne organy. Tak więc zdecydowanie zalecamy wykorzystanie do tego celu papieru do pieczenia.
2. Papryki włóżcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około pół godziny. Można włączyć termoobieg lub skorzystać z funkcji grilla. Skórka papryki będzie stopniowo ciemnieć, tak aż zrobi się miejscami czarna. Będzie wyglądać właściwie jakby była spalona. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie przewróć je na inną stronę.
3. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast przełóż do woreczka foliowego i szczelnie zamknij. Można użyć woreczka strunowego, bądź zwykłego woreczka foliowego, ale z powadzeniem można wykorzystać do tego także miskę, którą należy przykryć pokrywką. Wersja z miską jest zdecydowanie bardziej ekologiczna i właśnie tę polecamy! Po około 20-30 minutach parowania, papryki powinny zmięknąć. Odczekaj chwilę, żeby wystygły – inaczej możesz poparzyć palce, bo wypływa z nich gorący sok. Nie pozbywaj się go! Wykorzystaj do dania, które przygotujesz, bo jest bardzo aromatyczny. 4. Teraz trzeba obrać papryki ze skórki, która powinna łatwo odchodzić. Używając ostrego noża przekrójcie je na 2-4 części, usuńcie gniazda i oczyśćcie z nasion. I pieczona papryka gotowa!

 

NASZE WSKAZÓWKI


Warto upiec od razu większą ilość papryki. Jak raz spróbujesz, będziesz wiedzieć dlaczego 🙂