MAKARON BEZ GLUTENU, TŁUSZCZU, CUKRU ANI SOLI?
Egzotyczny, pachnący masłem orzechowym i przyprawami, idealny na kolację z przyjaciółmi. Masło orzechowe w połączeniu z mleczkiem kokosowym tworzą aksamitny sos, który otula makaron. Makaron konjac na bazie którego powstaje danie, nie ma cukru, tłuszczu, glutenu ani soli. Ma za to dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie oraz doskonale wchłania aromat przypraw i dodatków. Orzechy nerkowca, imbir, chili i limonka nadają całości prawdziwej głębi smaku. Jeśli użyjecie dobrej jakości masła orzechowego, zaserwujecie swoim najbliższym bardzo apetyczny, zdrowy posiłek.
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- makaron konjac spaghetti – 1 opakowanie
- marchewka – 1 mała
- pieczarki – 4-5 średnich
- orzechy nerkowca – garść
Sos:
- cebula – 1 mała
- por – kawałek, ok. 40-50 g
- czosnek – 2 ząbki
- imbir, korzeń – ok. 3 cm
- papryczka chili – kawałek
- mleczko kokosowe – 1/2 puszki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- masło orzechowe – 2 czubate łyżki
- pasta tahini – 1 łyżka
- syrop klonowy lub miód – 1 łyżka
- sos sojowy – 1 łyżka
- limonka – sok z połowy
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- sól, najlepiej nieoczyszczona
- szczypiorek do posypania
- można użyć także zrumienionego sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy nerkowca podprażcie na suchej patelni i odłóżcie na bok. Mogą być posiekane, albo w całości – jak wolicie!
- Marchewkę pokrójcie w cienkie słupki i podsmażcie na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
- Po 3-4 minutach dodajcie do marchewki pokrojone w plastry pieczarki i smażcie jeszcze chwilę. Zestawcie na bok.
- Czas na sos. Cebulę pokrójcie w półkrążki, a por w talarki. Wrzućcie na rozgrzane masło klarowane lub olej kokosowy, by się poddusiły. Następnie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce korzeń imbiru i posiekaną drobno papryczkę chili – bez pestek (można wykorzystać suszone chili). Ilość chili – taka jaką lubicie! Całość smażcie dosłownie 2-3 minuty.
- Dolejcie mleczko kokosowe, dodajcie koncentrat pomidorowy i chwilkę podduście całość.
- Czas na 2 czubate łyżki masła orzechowego, tahini, sos sojowy i syrop klonowy – po łyżce. Dodajcie soli i ilość według uznania. Dodajcie sok z połowy limonki i dobrze wymieszajcie. Sos gotowy!
- Teraz dorzućcie do sosu przesmażone wcześniej warzywa, a jako ostatnie podprażone nerkowce. Kilka sztuk zostawcie do posypania całości na talerzu. Sos gotujcie jeszcze kilka minut, sprawdzając, żeby warzywa nie były rozgotowane.
- W tym czasie przygotujcie makaron. Wystarczy wypłukać go na sicie pod ciepłą wodą i dobrze odsączyć.
- Wrzućcie makaron do sosu i delikatnie wymieszajcie. Niech gotują się razem przez kolejne 2-3 minuty.
- Możecie przekładać makaron z sosem na talerz! Wierzch posypcie orzechami nerkowca, posiekanym szczypiorkiem lub/i prażonym, najlepiej niełuskanym sezamem. Gotowe! Absolutnie wyśmienite i bardzo zdrowe!
NASZE WSKAZÓWKI
- Mleczko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed użyciem dobrze wstrząśnijcie puszką.
Produkty wykorzystane w przepisie
-
Makaron konjac spaghetti 370 g
DIET FOOD
6,99 zł Dodaj do koszyka -
Sól himalajska różowa drobno mielona 1 kg
CRYSTALLINE PLANET
7,69 zł Dodaj do koszyka -
Mleczko kokosowe w puszcze bio 400 ml
RISH
8,59 zł Dodaj do koszyka -
Syrop klonowy klasa A bio 250 g
BIO PLANET
25,99 zł Dodaj do koszyka -
Masło orzechowe naturalne Basia Basia 210 g
ALPI SMAK
9,99 zł Dodaj do koszyka -
Orzechy nerkowca bio 100 g
FRESANO
9,99 zł Dodaj do koszyka