SUPERFOODS – część 1

CO TO SĄ SUPERFOODS?

Pewnie niektórzy z Was zastanawiali się, co to właściwie jest to ,,superfoods” i czy te produkty, to nie wyłącznie marketingowy szum? Termin superfoods rzeczywiście powstał w celach marketingowych i z pewnością jest rodzajem ,,chwytu” reklamowego. W zakresie podejścia do tematu żywienia, tak jak i w każdej innej dziedzinie, pojawiają się nowe trendy. Jednak z całą pewnością istnieje grupa produktów, które zasługują na miano absolutnych ,,superfoods”! A co ważne, potwierdzają to liczne badania tych produktów.  
Mianem superfoods określana jest nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, działające korzystnie na organizm człowieka. Nie ma jednak jednej, precyzyjnej definicji tego określenia. Superfoods to skoncentrowane źródło wartościowych substancji odżywczych, witamin, błonnika i różnego rodzaju pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Cechują się wyjątkowymi właściwościami, wzmacniają organizm i skuteczne oczyszczają ze szkodliwych substancji. Prawdziwe super pożywienie!

DLACZEGO SUPERFOODS SĄ SUPER?

Wiele rzeczy powoduje stany zapalne w naszych ciałach, a komórki ulegają procesom utleniania. Powoduje to wiele różnych chorób. Ponieważ żyjemy w dobie chorób cywilizacyjnych, zainteresowanie tematem suoperfoods jest coraz większe. To łatwy i dostępny sposób na wsparcie i ochronę naszego organizmu. To właśnie wysoka zawartość przeciwutleniaczy obecnych w superfoods sprawia, że zasługują one na to określenie. Przeciwutleniacze to naturalne związki występujące w pożywieniu, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem procesów utleniania i stanów zapalnych. Podczas utleniania powstają tzw. wolne rodniki i to właśnie przeciwutleniacze pomagają się ich pozbyć. Każde z superfoods zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, chroniących komórki przez niszczącym działaniem wolnych rodników. Dlatego superfoods są super i warto włączyć je na stałe do swojej diety!                           

LISTA SUPERFOODS

Jak już zdążyliście przeczytać, superfoods to produkty naturalne, które zawierają szczególnie dużo cennych substancji odżywczych. Jest ich całe mnóstwo, choć ustalenie jednej, spójnej listy superfoods nie jest możliwe. Znajduje się tam ponadto wiele egzotycznych produktów, jak owoce, wodorosty i inne. Ale lista superfoods obfituje także w produkty tanie i dostępne niemal w każdym sklepie, na lokalnym targu albo we własnym ogródku. Dziś przyjrzymy się kilku rodzajom rodzimych superfoods, które są stosunkowo popularne i łatwo dostępne w naszym kraju.

PŁATKI OWSIANE 

Owies jest jednym z najzdrowszych pokarmów, dzięki wysokiej koncentracji błonnika i składników odżywczych. Jest nie tylko najbogatszy w białko spośród wszystkich zbóż, ale posiada także najlepszy zestaw aminokwasów. Tym samym płatki owsiane kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Owies ma właściwości prebiotyczne i jest pożywką dla dobrych bakterii. Spowalnia procesy przyswajania cukrów zapobiegając otyłości oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jest bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy, wzmacnia mięśnie, pomaga zapobiegać atakom serca i udarom mózgu oraz obniża ciśnienie krwi. Płatki owsiane obniżają także poziom cholesterolu. Regularne jedzenie płatków owsianych wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Dobrej jakości, grube płatki owsiane znajdziesz tutaj

WARZYWA ZIELONOLISTNE

To bezapelacyjnie nasze polskie superfoods! Do grona zielonolistnych zalicza się brukselkę, brokuł, jarmuż, kapustę, natkę pietruszki, salate czy szpinak. Są naturalnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym. Są pełne mikroskładników i makroskładników. Warzywa zielonolistne są bogate w chlorofil, wiele witamin, minerały oraz łatwo przyswajalne białka. Wzmacniają system odpornościowy i oczyszczają nerki. Dostarczają organizmowi dużą dawkę folianów (B9, kwasu foliowego), wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Zawierają także beta-karoten i wiele witamin: K1, C, E, B1, B2 i B6. Za najcenniejsze źródła minerałów i witamin uchodzą jarmuż, brokuły i szpinak.

KASZA JAGLANA   

Kolejne rodzime ,,superfoods” to kasza jaglana. Nie bez powodu została okrzyknięta królową kasz. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Poprawia równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i neutralizuje kwasy żołądkowe. Dzięki zawartości błonnika i właściwościom odkwaszającym wspomaga trawienie. Neutralizuje również toksyny, na przykład te pochodzące z alkoholu. Kasza jaglana to  źródło cennych składników odżywczych. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.   
Kasza jaglana jest idealna przy przeziębieniach. Pozwala m. in. na odśluzowanie dróg oddechowych, a dzięki temu zmniejsza katar i mokry kaszel oraz rozgrzewa organizm. Jest również cennym źródłem białka, witaminy E i witamin z grupy B, lecytyny, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i wapnia. Dobrą, polską  kaszę jaglaną z certyfikatem bio, możecie kupić od ręki w naszym sklepie.

SIEMIĘ LNIANE I OLEJ LNIANY

To polskie wyjątkowe superfoods! Siemię lniane, czyli nasiona lnu i olej lniany stanowią skarbnicę kwasów omega-3, a konkretnie kwasu alfa-linolenowego. Zawierają witaminę młodości, czyli witaminę E i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Są oczywiście źródłem wielu składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk czy żelazo, a także związków śluzowych, które powlekają błonę śluzową przewodu pokarmowego, działając ochronnie. Siemię lniane i lniany olej powinny stanowić nieodłączny element naszej diety. Powinniśmy spożywać je na surowo, w postaci tłoczonych na zimno olejów lub świeżo zmielonych nasion. Wówczas będą stanowić doskonałe źródło kwasów omega-3. Złote siemię lniane możecie także kupić w naszym sklepie. 

ŻURAWINA

Żurawina rośnie w naszym kraju, więc to kolejne, rodzime superfoods. Zawiera beta-karoten, witaminę A, C i witaminy z grupy B, a także polifenole i flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami, czyli przeciwutleniaczami. Żurawina chroni przed działaniem wolnych rodników. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na wątrobę i wspomaga pracę serca. Antyoksydanty zawarte w żurawinie zmniejszają stres oksydacyjny, powodując spadek ciśnienia tętniczego krwi oraz zapobiegając uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Żurawina dobrze znosi wysokie temperatury, dlatego gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych. W naszym sklepie możecie znaleźć żurawinę liofilizowaną oraz żurawinę dosładzaną cukrem trzcinowym. 

CZOSNEK

Obecny w naszej kuchni na co dzień czosnek, to kolejny typowo polski superfoods. Słynie on z doskonałych właściwości przeciwbakteryjnych i antygrzybiczych. Wspomaga także wydzielanie soków żołądkowych, chroni przed zgagą i reguluje florę bakteryjną. Zawiera potas, żelazo, magnez, fosfor, witaminę C oraz siarkowe związki lotne. O tym, że czosnek jest synonimem zdrowia wiedzą wszyscy, nie każdy jednak wie, że czosnek występuje w innej, bardzo ciekawej i jeszcze zdrowszej formie. 

CZARNY CZOSNEK

W ostatnim czasie pojawił się na rynku tzw. czarny czosnek i w bardzo szybkim tempie zyskuje on zwolenników. Jest w 100% naturalny i powstaje bez żadnych dodatków, barwników czy konserwantów. Czarny czosnek jest nutraceutykiem. Oznacza to, że posiada określoną wartość odżywczą i jednocześnie cechy środka farmaceutycznego, czyli leku. Mówiąc w skrócie ma udowodnione działanie lecznicze. Czarny czosnek to zwykły czosnek poddany procesowi podgrzewania w dużej wilgotności, który trwa od 40-60 dni.Wartość odżywcza czosnku oraz jego właściwości antybakteryjne wzrastają aż 10-krotnie! Oznacza to, że 1 ząbek czarnego czosnku ma działanie odpowiadające około jednej główce. Biologiczne działanie czarnego czosnku pochodzi z obfitości w składniki bioaktywne, bo zawiera on aż 98 związków. Procesy ogrzewania prowadzą do powstawania związków biologicznych, które nie są normalnie obecne w czosnku. Głównymi składnikami są: aminokwasy i ich pochodne, związki siarkoorganiczne, sacharydy, lipidy, w tym związki fenolowe, organiczne związki siarki, alkaloidy i inne.
Dzięki obecności tylu związków biologicznych, czarny czosnek obniża poziom cholesterolu i wyrównuje poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy traktowany jest przede wszystkim jako środek wzmacniający i wspomagający pracę układu odpornościowego. Duża zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki. Czarny czosnek wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, czyli chroni wątrobę i neuroprotekcyjne – zapobiegające rozpoczęciu lub opóźnieniu degeneracji neuronów. Badania potwierdziły działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe, hipocholesterolemiczne, hipolipidemiczne czy przeciwnowotworowe. Od niedawna czarny czosnek gości w naszym sklepie i możecie go kupić tutaj

CZYSTEK

Kolejny rodzimy superfoods, ostatni z tych, którym dziś się przyglądamy to czystek. Jest to roślina o bogatych właściwościach zdrowotnych. To zioło charakteryzujące się wysoką zawartością polifenoli. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli zwalcza nadmiar wolnych rodników, które jak już wiemy, prowadzą do uszkodzenia komórek oraz tkanek i powstawania stanów zapalnych. Oczyszcza organizm z toksyn, przez co umożliwia skuteczny detoks. Czystek wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Wzmacnia układ immunologiczny organizmu. Regularnie spożywany czystek wspomaga układ immunologiczny, podnosi odporność, obniża ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów. Działa również antyalergicznie poprzez hamowanie wydzielania histaminy. Za sprawą tych i wymienionych wyżej właściwości, czystek został zaklasyfikowany do grupy tzw. superfoods. Dlatego własnie czystek także ma swoje miejsce na półkach naszego sklepu! Jest do kupienia tutaj

JEDZMY SUPERFOODS! 

Chociaż wiele produktów spożywczych można określić jako superfoods, ważne jest by mieć świadomość, że nie ma jednego rodzaju żywności, która zabezpieczy nas przed chorobami i zapewni nam zdrowie. Pamiętać trzeba również o tym, że każdy produkt należy odpowiednio dawkować, aby każdy składnik przyswajać w rozsądnych proporcjach. Jedno jest pewne! Superfoods są niezwykle odżywcze i zdrowe i absolutnie warto je włączyć do swojej diety – im więcej ich będziemy jeść, tym lepiej!
Od niedawna na stronie naszego sklepu znajdziecie kategorię „superfoods”. Znajduje się tam sporo interesujących, bardzo zdrowych propozycji. Wiele, zwłaszcza egzotycznych superfoods, może mieć dość wysoką cenę, na co wpływa ich pochodzenie, dostępność oraz jakość. Dlatego dobrze jest zawsze dokonywać ich zakupów u sprawdzonych dostawców, którzy dbają o to, aby cena szła w parze z wysoką jakością. Ponieważ superfoods stają się coraz bardziej popularne, w sklepach dostępnych jest wiele tańszych produktów. Niestety, ze względu na ich pochodzenie, sposób konserwowania, a przede wszystkim obecność substancji chemicznych w procesie uprawy, z super jedzenia stają się jedynie jedzeniem. Wybierajcie je z głową!

SUPERFOODS - część 1 1

SUPERFOODS - część 1 2

superfoods

superfoods