Świąteczny pasztet warzywny

PASZTET WARZYWNY PACHNĄCY ŚWIĘTAMI

Święta pachną na wiele sposobów – pomarańczami, piernikiem, kapustą, suszonymi śliwkami, a także grzybami. Tak pięknie pachnie też nasz wegański pasztet świąteczny, z mnóstwem aromatycznych ziół. Z powodzeniem sprawdzi się na wigilijnym stole jako oryginalny dodatek. Jest nie tylko pełnowartościowy i odżywczy, ale przede wszystkim smaczny i aromatyczny. W końcu to święta, więc najważniejsze żeby wszystkim smakowało! Pasztet nie należy do najszybszych w wykonaniu, ale święta to czas celebrowania i pieczołowitego przygotowania wyjątkowych potraw. Warto poświęcić więc trochę czasu i samemu go przyrządzić. A potem cieszyć się jego naturalnym smakiem i walorami. Bo taki świąteczny pasztet warzywny to samo zdrowie!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut + pieczenie 1 godz.15 minut
WYKONANIE: czasochłonne ale łatwe
ILOŚĆ PORCJI: 2 blaszki keksówki

Pasztet warzywny

Zbliżają się święta, warto więc zaopatrzyć się w potrzebne składniki i zaserwować ten pyszny i wyrazisty, choć całkowicie wegański pasztet! Jeśli lubicie chodzić na grzyby, to z pewnością macie w swojej spiżarni trochę grzybowych zapasów. Do świątecznego pasztetu będą jak znalazł! Delikatna konsystencja tego pasztetu idealnie współgra ze smakiem warzyw i grzybów. Intensywność przypraw, w tym wędzonej papryki, cudownie komponuje się ze słodyczą suszonej śliwki. Taki świąteczny, warzywny pasztet z wieloma składnikami i aromatycznymi dodatkami, każdy zje z wielką przyjemnością.

PASZTET WARZYWNY NA BAZIE KASZY JAGLANEJ

Podstawą receptury warzywnego pasztetu świątecznego jest kasza jaglana, okrzyknięta królową kasz, bo to prawdziwe dobrodziejstwo. Kasza jaglana jest lekkostrawna i delikatna. Charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i nie zawiera żadnych alergenów, w tym glutenu.
Jest idealna przy przeziębieniach, więc doskonale wpisuje się w sezon zimowy. Pozwala m.in. na odśluzowanie dróg oddechowych, a dzięki temu zmniejsza katar i mokry kaszel oraz rozgrzewa organizm. Kasza jaglana jest również cennym źródłem białka, witaminy E i witamin z grupy B, lecytyny, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki zawartości błonnika i właściwościom odkwaszającym wspomaga trawienie, co może okazać się nieocenione w okresie świąt.  

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. Suszone leśne grzyby zalejcie dzień wcześniej chłodną wodą. Użyjcie dokładnie szklanki wody na 2 szklanki grzybów, by nie wypłukać całkowicie ich aromatu. Moczenie grzybów jest zależne od ich gatunków i niektóre z nich miękną już po kilku godzinach, ale najlepiej poświęcić temu całą noc. Przy okazji namoczcie także suszone śliwki.
  2. Przygotowanie pasztetu zacznijcie od ugotowania kaszy jaglanej. 250 g kaszy to 1 i ¼ szklanki. Jeśli nie wiecie jak ugotować kaszę jaglaną, poniżej dokładna instrukcja jak to zrobić.  

    JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?                                                             

    Kaszę jaglaną podprażyć w garnku na małym ogniu. Wystarczy kilka minut, aby zaczęła wydzielać przyjemny, lekko orzechowy zapach. Podczas prażenia trzeba ją kilka razy przemieszać, bo łatwo się przypala i szybko nabiera brązowego koloru. Kiedy będzie gotowa, wrzucamy ją do wrzątku i przykrywamy pokrywką. Uważajcie, będzie pryskać!

    Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 czyli, czyli na potrzebną do pasztetu 1 i ¼ szklanki kaszy potrzebujemy 2 i pół szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kaszę jaglaną należy oczywiście posolić według uznania. Można delikatnie podlać ją wodą w miarę potrzeby. Uwaga! Kaszy nie mieszamy w trakcie gotowania. Kiedy wchłonie cały płyn, powinno powstać coś na kształt małych „kraterów”. Na koniec łyżka masła klarowanego. Po wymieszaniu kasza nabierze pięknego maślanego aromatu. Kaszę zostawiamy pod przykryciem na dodatkowych 8-10 minut. Wtedy na pewno będzie gotowa.

  3. Kolejny etap to pokrojenie cebuli. Wrzućcie ją na rozgrzane masło klarowane. Z powodzeniem można użyć  nawet 3 łyżek masła, bo będziemy na nim smażyć jeszcze kilka składników. Użyjcie większej patelni, rondla czy garnka, ponieważ będziecie dorzucać kolejne składniki.
  4. Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrójcie na kawałki/plasterki lub zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dorzućcie do lekko podsmażonej cebuli. Przesmażcie je razem, aż się delikatnie zrumienią, a na koniec dodajcie czosnek i smażcie jeszcze chwilkę. Podlejcie odrobiną wody i przykryjcie, niech wszystkie warzywa się podduszą i puszczą soki. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz kuleczki jałowca. Kiedy warzywa zmiękną, zdejmijcie pokrywkę i podgrzewajcie do całkowitego odparowania płynu.
  5. W międzyczasie, na suchej patelni uprażcie słonecznik, a po wystudzeniu zblendujcie go na proszek.
  6. Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni.
  7. Z podsmażonych warzyw wyjmijcie koniecznie pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kuleczki jałowca. Jest to dosyć żmudna czynność, ale konieczna, ponieważ ich zmiksowanie zmieniłoby smak pasztetu.
  8. Do warzyw dodajcie pozostałe składniki – koncentrat pomidorowy, mielone siemię lniane, zmiksowany słonecznik, namoczone wcześniej suszone grzyby oraz śliwki. Zblendujcie całość na gładką masę. Dodajcie także 2 łyżki bułki tartej.
  9. Teraz czas na dodatki. Doprawcie masę solą, czarnym lub ziołowym pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, majerankiem, rozmarynem, tymiankiem i kolendrą. Dodajcie po łyżce miodu i sosu sojowego.
  10. 2 małe foremki keksowe wysmarujcie dowolnym tłuszczem, obsypcie bułką tartą lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przepisu użyto 2 małych blaszek keksówek, o wymiarach 26 x 12 cm. Można użyć większych keksówek, pasztet będzie wtedy odrobinę niższy.
  11. Masę przełóżcie do foremek delikatnie uklepując i wygładzając. Wierzch dobrze jest posmarować lub skropić olejem czy oliwą, by skórka się pięknie zezłociła.
  12. Pasztet warzywny pieczcie przez 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200 C. Jego skórka będzie twarda i ciemna, ale pasztet pozostanie w środku wilgotny.
    Pamiętajcie, że pasztet trzeba koniecznie dobrze wystudzić przed pokrojeniem. Najlepiej trzymać go w lodówce przez kilka godzin, bo może się rozpadać.

SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT! 

Pasztet warzywny