ZDROWA GUMA DO ŻUCIA – czyli, co ma guma do plastiku

CZY ISTNIEJE ZDROWA GUMA DO ŻUCIA?

Plastik w gumach do żucia? Przyszłoby to Wam do głowy? Jeśli nie, to jesteście w sporej większości, bo jak pokazują badania 85% z nas nie ma pojęcia, że ​​w gumie do żucia jest plastik. To, że jest obecny wszędzie dookoła, wie już chyba każdy. Widać to gołym okiem. Ale okazuje się, że tak nieoczywiste rzeczy jak guma do żucia, też go zawierają! Właściwie można powiedzieć, że guma jest plastikiem z aromatami i barwnikami. Jest niestrawna i nierozpuszczalna w wodzie. Guma do żucia rozkłada się 5 lat, a jej światowa produkcja  wynosi około 200 bilionów sztuk na rok!                                                            
Guma do żucia ma wiele pozytywnych aspektów – redukuje stres i pomaga zachować higienę jamy ustnej. Ułatwia także rzucenie palenia i może poprawiać trawienie. Guma do żucia jest dobrym rozwiązaniem, gdy spożywamy posiłek poza domem i nie mamy możliwości umycia zębów. Jednak składniki z jakich powstawała kiedyś guma do żucia, różnią się od tych stosowanych obecnie. Najbardziej tym, że kiedyś guma nie zawierała plastiku.

CUDOWNA BAZA, CZYLI CHICLE 

Chicle to składnik, na bazie którego zaczęto produkować gumę do żucia. To nic innego, jak sok z drzewa Sapodilla – Pigwowicy Właściwej. Drzewo to rośnie głównie w Meksyku i Gwatemali. W jego korze, gałęziach i owocach znajduje się mleczny sok, który zawiera chicle. Miesza się go z naturalnymi woskami, podgrzewa i dodaje naturalne substancje smakowe. Jest łatwy do formowania, w ustach staje się miękki i giętki. Do II wojny światowej gumy do żucia powstawały na bazie naturalnego chicle. Potem, aby zastąpić chicle nauczono się tworzyć w laboratoriach sztuczne bazy do gumy. Zaczęto używać syntetycznych tworzyw sztucznych, gum, wosków, dodatków oraz substancji aromatyzujących.

Z CZEGO SKŁADA SIĘ ZWYKŁA GUMA DO ŻUCIA

Zastanawialiście się kiedyś, co tworzy podstawowy składnik gumy do żucia…? Niestety, to właśnie plastik! Guma do żucia wytwarzana jest przy użyciu baz – mieszaniny polimerów, plastyfikatorów i żywic, które miesza się ze środkami zmiękczającymi, konserwantami, środkami słodzącymi, barwnikami i aromatami. Baza gumy składa się z trzech głównych składników: żywicy, wosku i elastomeru.
Żywica wzmacnia gumę i utrzymuje ją razem. Wosk pomaga gumę zmiękczyć. Elastomery są odpowiedzialne za rozciągliwy i lepki charakter gumy do żucia. Do tego wypełniacze: węglan wapnia lub krzemian magnezu, czyli talk, które zapewniają konsystencję i objętość. Najpopularniejszym środkiem konserwującym w gumie jest butylowany hydroksytoluen (BHT). Baza gumy może zawierać m.in. kauczuk, parafinę, syntetyczny wosk naftowy, polietylen, czy polioctan winylu. Polietylen znajduje się w plastikowych torbach, a polioctan winylu jest jednym ze składników kleju do papieru.
Ponad 80% wszystkich gum zawiera syntetyczne substancje słodzące, jak aspartam, acesulfam-K, sacharynę, sukralozę i inne. Bywa, że gumy słodzone są cukrem trzcinowym, buraczanym i syropem kukurydzianym! Większość producentów gum do żucia utrzymuje w tajemnicy dokładne składniki i proporcje zastosowane w bazie gumy. To zdaje się mówić samo za siebie.  

GUMA DO ŻUCIA NA BAZIE ROŚLIN?

Na szczęście powoli pojawiają się w sprzedaży alternatywne, zdrowe gumy do żucia naturalnego pochodzenia roślinnego. Ponieważ są oparte na roślinach i odpowiednie dla wegan, zdecydowanie bardziej odpowiadają naszym żołądkom. Taka jest guma Chewsy. Bardzo dobrze się jej przyjrzeliśmy. Guma bez plastiku,  w 100% biodegradowalna i przyjazna środowisku. Po prostu zdrowa guma do żucia! To numer 1 w Wielkiej Brytanii. Znajdziecie ją tutaj.  Bez cukru, aspartamu, sztucznych słodzików i aromatów. W składzie ma tylko 5 zdrowych składników. Naturalną bazą gumy jest wspomniane wyżej tradycyjne chicle z naturalną powłoką z wosku Carnauba. Guma Chewsy słodzona jest ksylitolem, czyli naturalnym słodzikiem z kory brzozy.
Co może zaskoczyć, ksylitol należy do słodzików, które zapobiegają próchnicy. Literatura potwierdza, że działa hamująco na próchnicę oraz wpływa na remineralizację zębów. Spożywanie ksylitolu ma też wpływ na zmniejszenie częstości rozwoju ostrego zapalenia ucha środkowego u dzieci (nawet o 40%). Badania pokazują także, że ksylitol zwiększa gęstość kości, co sugeruje, że jest obiecujący w leczeniu lub zapobieganiu osteoporozie. Więc jeśli wybierać, to tylko słodzoną ksylitolem, zdrową gumę. 

Coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, co tak naprawdę żuje. Przecież nikt z nas nie chciałby żuć plastiku, który następnie przedostaje się do naszych organizmów. Dlatego wybierając gumę do żucia przyjrzyjcie się jej składnikom i sięgnijcie po taką, która jest w pełni naturalna i nie zawiera plastiku. Sięgajcie po zdrową gumę do żucia, czyli gumę bez cukru, bez plastiku i taką gumę, która słodzona jest ksylitolem. Na koniec pamiętajcie też o tym, że gumy nie powinno się żuć dłużej niż 2-3 godziny dziennie.

 

https://www.sciencefocus.com/science/what-is-in-chewing-gum
https://www.healthline.com/nutrition/chewing-gum-good-or-bad
https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19717413https://en.wikipedia.org/wiki/Chewing_gum
https://en.wikipedia.org/wiki/Chicle
https://chewsygum.com