ZDROWE BANOFFEE

Oryginalne banoffee to jeden z tych deserów, przy których wyrzuty sumienia są niemal tak duże, jak rozkosz, którą się ma przy jego jedzeniu… A co gdyby tak zrobić jego zdrową wersję, bez rezygnowania z obłędnej słodyczy, która jest charakterystyczna dla banoffee?

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: 12

Oryginalny deser banoffee jest przepyszny, obłędnie słodki i… niekoniecznie zdrowy. Nasze banoffee jest równie pyszne, obłędnie słodkie, a na dodatek zdrowe! Bez pieczenia i z rewelacyjną masą z masła orzechowego i daktyli. Wbrew pozorom jest proste i szybkie. Za pierwszym razem jego przygotowanie może zająć trochę dłużej, ale trening czyni mistrza! Idealne dla tych, którzy kochają ciasta, ale z różnych powodów rezygnują z ich jedzenia. Od dziś to może być Wasze ulubione banoffee! Dość niebezpieczne, bo znika w mgnieniu oka.

Banoffee

 

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ

 

Banoffee

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. Ciastka pokruszcie w blenderze dodając 3-4 łyżki oleju kokosowego. Jego dodatek sprawi, że masa, która stanowi spód ładnie stwardnieje.
    Jeśli użyjecie innych ciastek, może być potrzebne więcej oleju kokosowego. 
  2. Po zmiksowaniu ciastek dosypcie garść delikatnie podprażonych nasion słonecznika. Można użyć także surowych, jeśli takie wolicie. Wymieszajcie dobrze masę. Ziarna słonecznika będą delikatnie chrupać w Waszym banoffee.
  3. Formę wysmarujcie klarowanym masłem lub olejem kokosowym (można również obtoczyć pokruszonymi drobno orzechami).
  4. Teraz wyłóżcie na formę masę z ciasteczek. Powinna dać się ugniatać palcami. Jeśli jest zbyt sucha i się rozlatuje, trzeba dodać jeszcze oleju kokosowego.
  5. Na całości poukładajcie pokrojone w grubsze plasterki banany. Można skropić delikatnie sokiem z cytryny. 
  6. Teraz czas na masę daktylowo-orzechową. 100 g daktyli zalejcie wrzątkiem na minimum 15-20 min. Wodę odlejcie i odstawcie na bok, a namoczone daktyle zmiksujcie dodając 3-4 łyżki dobrego masła orzechowego. Konsystencja musi być kremowa, jednak nie za rzadka. Finalnie masa musi mieć gęstość podobną do masy krówkowej. Można ją wyregulować dowolnym mlekiem roślinnym lub wodą, w której moczyły się daktyle.
  7. Masę daktylowo -orzechową trzeba teraz rozprowadzić na bananach tak, żeby były całe przykryte. Jeśli macie więcej bananów możecie na masę położyć jeszcze jedną warstwę.
  8. Mleczko kokosowe ubijcie na gładką masę. Puszkę z mlekiem kokosowym trzeba wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Żeby mleko kokosowe dało się ubić, wykorzystajcie tylko gęstą część, wylewając oddzieloną wodę. Stałą, tłustą część mleczka kokosowego ubijajcie mikserem przez kilka minut na puszystą masę, dodając powoli kilka kropel cytryny. Mleczko można dosłodzić dodając 1-2 łyżki ksylitolu.
  9. Wyłóżcie ubite mleko kokosowe na wierzch i posypcie startą gorzką czekoladą, wystarczy kilka kosteczek. Dodatkowo można posypać pokruszonymi ciastkami. Jeśli chcecie, żeby banoffee nie miało cukru, użyjcie czekolady słodzonej ksylitolem zamiast cukrem. 
  10. Banoffee wstawcie do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub na całą noc.

 

Banoffee

 

NASZE WSKAZÓWKI

  • Przygotowanie warto zacząć od namoczenia daktyli, bo skraca to znacznie czas przygotowania.
  • Najlepsze będą ciasteczka typu digestive. Jest to rodzaj ciasteczek, na bazie płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Niestety dość trudno je znaleźć w sklepach. W Anglii są one popularne, jako spody do serników i innych ciast. Można je zastąpić dobrymi ciastkami korzennymi, ewentualnie owsianymi. Najlepiej takimi z jak najlepszym składem. 
  • Może się okazać, że do Waszej masy będzie trzeba użyć więcej oleju kokosowego niż w przepisie, w zależności od tego, jakiego rodzaju ciastek użyjecie. Ilość oleju kokosowego trzeba wtedy tak dopasować, żeby masa była spójna.
  • Czasem zdarza się, że mleko nie chce się ubić. Prawdopodobnie znaczy to, że mleko było za mało tłuste. Mleko kokosowe, którego nie udało się ubić, można jeszcze uratować stosując agar (jego ilość zależy od zaleceń producenta, agar jest mniej więcej 6-8 razy silniejszy od żelatyny). Drugi sposób nie jest super zdrowym rozwiązaniem, ale skutecznie ratuje sytuację. Do mleka trzeba dodać saszetkę śmietan-fixu. Ubija się po nim jak szalone.
  • Zamiast wiórków tartej czekolady, całość można polać roztopioną czekoladą, ozdobić pokruszonymi orzechami czy ciastkami. Zróbcie tak, jak lubicie!
  • Banoffee jest najlepsze schłodzone przez minimum kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc! Dlatego warto wcześniej zaplanować przygotowanie banoffee. 

SMACZNEGO!

ZDROWE BANOFFEE 1

ZDROWE BANOFFEE 2