ZUPA KREM Z KUKURYDZY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

ZUPA Z KUKURYDZY? DLACZEGO BY NIE?

Pełna słońca zupa krem z kukurydzy jest przepyszna, bogata w smaku i dla wielu zaskakująca. Bo kukurydza w puszce nie musi być wyłącznie składnikiem sałatek, dodatkiem do pizzy czy elementem mrożonych mieszanek warzywnych. Dziś kukurydza z puszki zagra główną rolę w słodko-pikantnym kremie. Jako baza zupy, kukurydza jest równie fantastyczna.
Zupa krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym jest wyjątkowo pożywna! Co więcej, jest banalnie prosta w wykonaniu. Ma tylko 3 główne składniki i kilka przypraw. Smak mleczka kokosowego idealnie komponuje się z naturalną słodyczą kukurydzy, która przełamana jest wyraźnymi smakami przypraw. Intensywna, żółtopomarańczowa barwa kurkumy, nada kremowi z kukurydzy piękny, złocisty kolor. Całości dopełnia kremowy, maślany smak z nutą czosnku i słodkiej papryki. Krem z kukurydzy i mleczka kokosowego jest naprawdę wyjątkowy w smaku. Bez wątpienia Wam też przypadnie do gustu!

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut                                                                               
WYKONANIE: łatwe                                                             
ILOŚĆ PORCJI: ok 3-4 

 

Zupa krem z kukurydzy smakuje wyśmienicie podana z kokosowymi chipsami, z grzankami lub posypana pop cornem. Idealnie sprawdzą się także domowe paluszki grissini lub pikantne krakersy. Można ją podać również z nachosami, albo piramidkami z niebieskiej kukurydzy. Z czystym sumieniem możecie serwować ją gościom i to nie tylko tym, którzy lubią orientalne dania. 

BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ:

DO DEKORACJI MOŻECIE UŻYĆ:

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  1. Kukurydzę odsączcie z zalewy. Na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym przesmażcie krótko, dosłownie 1-2 minuty, posiekany lub rozgnieciony czosnek, słodką paprykę, kurkumę i pieprz cayenne. Jeśli chcecie, by zupa bardziej rozgrzewała, możecie dodać odrobinę startego imbiru i gałkę muszkatołową. 
  2. Dorzućcie odsączoną kukurydzę i smażcie jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.
  3. Teraz zalejcie całość bulionem i gotujcie jeszcze około 8-10 minut. Jeśli nie macie gotowego bulionu, możecie zrobić go szybko, wykorzystując np. przyprawę do rosołu.
  4. Kiedy kukurydza zmięknie wszystkie składniki zblendujcie dokładnie na gładki krem.
  5. Doprawcie całość solą, pieprzem, odrobiną soku z  cytryny i w razie potrzeby dodatkowo słodką papryką i pieprzem cayenne. To, jak pikantny będzie krem z kukurydzy zależy od Was. 
  6. Zupę krem z kukurydzy trzeba teraz przelać przez sito. Mieszając łyżką należy przecierać ją przez sito, aby pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.
  7. Przelać do miseczek lub talerzy, podawać udekorowaną np. kokosowymi chipsami. Zupę krem można posypać także mieloną papryką. Co kto lubi! Czegokolwiek nie dodacie, zupa będzie doskonała! 

 

NASZE WSKAZÓWKI

  • Jeśli jest okazja możecie użyć świeżej kukurydzy – smak zupy jest wtedy nieco bogatszy.
  • Dodatek imbiru i odrobiny gałki muszkatołowej, jeszcze lepiej wyciąga smak kukurydzianego kremu. Jeśli jednak nie macie tych składników lub ich nie lubicie, nie ma konieczności ich stosowania. 
  • Jeśli nie macie pod ręką świeżego czosnku, można zastąpić go czosnkiem suszonym.
  • W przepisie wykorzystaliśmy sól himalajską różową grubo mieloną i nierafinowaną, ponieważ ma dużo wyższą od zwykłej soli zawartość składników mineralnych. 

zupa z kukurydzy

zupa z kukurydzy