ZUPA Z KUKURYDZY? DLACZEGO BY NIE?
Pełna słońca zupa krem z kukurydzy jest przepyszna, bogata w smaku i dla wielu zaskakująca. Bo kukurydza w puszce nie musi być wyłącznie składnikiem sałatek, dodatkiem do pizzy czy elementem mrożonych mieszanek warzywnych. Dziś kukurydza z puszki zagra główną rolę w słodko-pikantnym kremie. Jako baza zupy, kukurydza jest równie fantastyczna.
Zupa krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym jest wyjątkowo pożywna! Co więcej, jest banalnie prosta w wykonaniu. Ma tylko 3 główne składniki i kilka przypraw. Smak mleczka kokosowego idealnie komponuje się z naturalną słodyczą kukurydzy, która przełamana jest wyraźnymi smakami przypraw. Intensywna, żółtopomarańczowa barwa kurkumy, nada kremowi z kukurydzy piękny, złocisty kolor. Całości dopełnia kremowy, maślany smak z nutą czosnku i słodkiej papryki. Krem z kukurydzy i mleczka kokosowego jest naprawdę wyjątkowy w smaku. Bez wątpienia Wam też przypadnie do gustu!
CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut
WYKONANIE: łatwe
ILOŚĆ PORCJI: ok 3-4
Zupa krem z kukurydzy smakuje wyśmienicie podana z kokosowymi chipsami, z grzankami lub posypana pop cornem. Idealnie sprawdzą się także domowe paluszki grissini lub pikantne krakersy. Można ją podać również z nachosami, albo piramidkami z niebieskiej kukurydzy. Z czystym sumieniem możecie serwować ją gościom i to nie tylko tym, którzy lubią orientalne dania.
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ:
- kukurydza – 2 puszki / 2 x 400 g
- mleczko kokosowe – 1 puszka/ 400 ml
- bulion – 0,5 litra/ 2 szklanki
- masło klarowane – 2-3 łyżki
- kurkuma – 1 łyżeczka
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- curry – ok pół łyżeczki
- pieprz cayenne – większa szczypta
- czosnek – 1 lub 2 ząbki
- imbir i gałka muszkatołowa – opcjonalnie
- sok z cytryny – ok. 1 łyżka
- sól/pieprz – do smaku
DO DEKORACJI MOŻECIE UŻYĆ:
- chipsy kokosowe z chili/kokosowe chipsy prażone lub nieprażone
- popcorn
- prażone pestki dyni i słonecznika
- nasiona konopi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę odsączcie z zalewy. Na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym przesmażcie krótko, dosłownie 1-2 minuty, posiekany lub rozgnieciony czosnek, słodką paprykę, kurkumę i pieprz cayenne. Jeśli chcecie, by zupa bardziej rozgrzewała, możecie dodać odrobinę startego imbiru i gałkę muszkatołową.
- Dorzućcie odsączoną kukurydzę i smażcie jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.
- Teraz zalejcie całość bulionem i gotujcie jeszcze około 8-10 minut. Jeśli nie macie gotowego bulionu, możecie zrobić go szybko, wykorzystując np. przyprawę do rosołu.
- Kiedy kukurydza zmięknie wszystkie składniki zblendujcie dokładnie na gładki krem.
- Doprawcie całość solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i w razie potrzeby dodatkowo słodką papryką i pieprzem cayenne. To, jak pikantny będzie krem z kukurydzy zależy od Was.
- Zupę krem z kukurydzy trzeba teraz przelać przez sito. Mieszając łyżką należy przecierać ją przez sito, aby pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.
- Przelać do miseczek lub talerzy, podawać udekorowaną np. kokosowymi chipsami. Zupę krem można posypać także mieloną papryką. Co kto lubi! Czegokolwiek nie dodacie, zupa będzie doskonała!
NASZE WSKAZÓWKI
- Jeśli jest okazja możecie użyć świeżej kukurydzy – smak zupy jest wtedy nieco bogatszy.
- Dodatek imbiru i odrobiny gałki muszkatołowej, jeszcze lepiej wyciąga smak kukurydzianego kremu. Jeśli jednak nie macie tych składników lub ich nie lubicie, nie ma konieczności ich stosowania.
- Jeśli nie macie pod ręką świeżego czosnku, można zastąpić go czosnkiem suszonym.
- W przepisie wykorzystaliśmy sól himalajską różową grubo mieloną i nierafinowaną, ponieważ ma dużo wyższą od zwykłej soli zawartość składników mineralnych.
-
Sól himalajska różowa grubo mielona 600 g
CRYSTALLINE PLANET
4,99 zł Dodaj do koszyka -
Curry bio 60 g
DARY NATURY
6,49 zł Dodaj do koszyka -
Mleczko kokosowe w puszcze bio 400 ml
RISH
8,59 zł Dodaj do koszyka -
Kurkuma 15 g
PALCE LIZAĆ
5,99 zł Dodaj do koszyka -
Sok z cytryn 100% bio 250 ml
ALCE NERO
9,49 zł Czytaj dalej -
Masło sklarowane ghee naturalne 320 g
PALCE LIZAĆ
27,99 zł Dodaj do koszyka