Dziś przedstawiamy Wam mistrzynię w nasycaniu żołądka na długo! Tym razem zupa krem z zielonej soczewicy w wersji trochę bardziej neutralnej smakowo, niż zazwyczaj. Zupa zawiera naturalnie wiele przypraw, ale tym razem nie dominują one nad smakiem soczewicy i warzyw samych w sobie. Zupa krem z zielonej soczewicy to propozycja absolutnie dla każdego! Jest sycąca, gęsta i rozgrzewająca. A do tego aromatyczna i lekko pikantna. I tak jak wszyscy lubimy – bardzo prosta w przygotowaniu. W sam raz na teraz!
CZAS PRZYGOTOWANIA – ok. 40 minut
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: łatwy
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Jej podstawą jest oczywiście soczewica. W dzisiejszym wydaniu pojawi się w towarzystwie nieaktywnych płatków drożdżowych oraz mielonego siemienia lnianego. Niezły ładunek witamin i składników mineralnych. Bo to nie jest zwykła zupa, tylko pożywny, krzepiący i wzmacniający koktajl wypełniony po brzegi zdrowymi produktami!
Soczewica – królowa strączków!
Soczewica to warzywo strączkowe, które wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, wspomaga odchudzanie, a do tego jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Pyszna zupa krem z soczewicy to także źródło ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego, który sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Nie dosyć, że soczewica obfituje w wartości odżywcze – jest nafaszerowana składnikami mineralnymi i witaminami, to dodatkowo jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Z powodzeniem można ją stosować jako zamiennik mięsa. Białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego i przyswaja się aż w 85%. Jest też całkiem dobrym źródłem witaminy A, tiaminy, folianów, witaminy K i witaminy E. Może poszczycić się sporą zawartością witaminy C, PP, witamin z grupy B i minerałów tj. wapnia, fosforu czy żelaza.
Siemię lniane i jego korzystny wpływ na zdrowie
Obecność siemienia lnianego w tej zupie nie jest przypadkowa. Siemię lniane delikatnie ją zagęszcza, a przy okazji doskonale wpływa na nasze zdrowie! Obfituje ono w unikatowe wartości odżywcze i lecznicze. Poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów, a przede wszystkim zbawiennie wpływa na trawienie i krążenie. Jedzenie siemienia w postaci zmielonych nasion osłania żołądek, usprawnia perystaltykę jelit, a także oczyszcza je ze złogów. Siemię obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Zawiera także m.in. błonnik, witaminę E, cynk, żelazo i lecytynę.
Płatki drożdżowe – naturalny wzmacniacz smaku
Dodatek płatków drożdżowych świetnie podkręca smak zupy, a do tego płatki działają jako zagęszczacz. Płatki drożdżowe pomagają wyciągnąć smak potrawy i wzbogacają jej wartość odżywczą. Dlatego idealnie sprawdzą się w soczewicowej zupie kremie. Mają delikatnie orzechowo – serowy smak, dlatego świetnie komponują się z warzywami i strączkami.
Płatki drożdżowe są źródłem wielu witamin, głównie z grupy B, składników mineralnych i białka. Zawierają fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen. Zawartość wapnia wpływa na wzmocnienie kości i przewodnictwo mięśniowe. Płatki drożdżowe zawierają także biotynę i kwas proteinowy. Dzięki specjalnemu rodzajowi błonnika, czyli 1-3 beta glukanu, nieaktywne płatki drożdżowe redukują poziom złego cholesterolu. Witamina B1, potas i magnez powodują, że płatki drożdżowe wzmacniają układ sercowo – naczyniowy, pokarmowy, hormonalny i mięśniowy.
BĘDZIECIE POTRZEBOWAĆ
- bulion/ wywar warzywny – ok. 1 litr
- soczewica brązowa lub zielona – 200 g/1 szklanka
- płatki drożdżowe – 2 łyżki
- siemię lniane, mielone – 2 łyżki
- czosnek – 2-3 ząbki
- kolendra
- cząber
- majeranek
- chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku
- Soczewicę zalejcie wodą, żeby się namoczyła przez minimum godzinę. Należy bezwzględnie pamiętać, aby przed ugotowaniem wymienić wodę. Inaczej będziemy gotować strączki wraz z substancjami antyodżywczymi. Odlejcie zatem wodę, w której moczyła się soczewica, zalejcie świeżą wodą i gotujcie ją przez około pół godziny, aż zmięknie. Pamiętajcie także, by soczewicę posolić dopiero pod koniec gotowania, gdyż sól wydłuża czas gotowania.
- Z marchewki, selera, pietruszki, pora, liści laurowych i ziela angielskiego przygotujcie wywar warzywny. Liście laurowe i ziele angielskie wyjmijcie przed zblendowaniem zupy.
- Teraz czas na przyprawy, dodajcie cząber, majeranek, kolendrę i chili.
- Pod koniec gotowania doprawcie zupę solą i pieprzem.
- Zupa krem z soczewicy smakuje pysznie serwowana z groszkiem ptysiowym czy razowymi grzankami.
Nasze wskazówki
- Żeby dodatkowo uprościć proces przygotowania zupy, możecie soczewicę gotować razem z warzywami, podczas przygotowywania bulionu. Wszystkie składniki zostaną i tak zblendowane.
- Warzywa na bulion można pokroić na małe kawałki/ plasterki lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle przez około 3-4 minuty. Następnie dorzucić namoczoną i odcedzoną soczewicę i smażyć kolejnych kilka minut. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
-
Siemię lniane złote bio 400 g
PIĘĆ PRZEMIAN
5,99 zł Dodaj do koszyka -
Sól himalajska różowa drobno mielona 1 kg
CRYSTALLINE PLANET
7,69 zł Dodaj do koszyka -
Chili mielone 10 g
PALCE LIZAĆ
5,99 zł Dodaj do koszyka -
Majeranek suszony bio 7 g
TO NATURALNE
2,69 zł Dodaj do koszyka -
Pieprz czarny mielony bio 20 g
TO NATURALNE
3,59 zł Dodaj do koszyka -
Płatki drożdżowe nieaktywne bezglutenowe 150 g
PIĘĆ PRZEMIAN
10,99 zł Dodaj do koszyka -
Soczewica zielona bio 500 g
BIO PLANET
8,39 zł Dodaj do koszyka